Kaspersky tarafından yayınlanan son rapora göre fidye yazılımları her geçen gün daha da gelişiyor ve fark edilmeleri daha da güçleşiyor.
Hatırlayacağınız gibi kısa süre önce sizinle, hackerların ellerindeki teknolojilerin her geçen gün daha da geliştiği haberini paylaşmıştık. O dönemde yayınlanan siber güvenlik raporunda, en güçlü casus yazılımların artık sadece devlet destekli grupların elinde olmadığı, siber suçluların da son derece etkili hack araçlarına kolaylıkla ulaşabildiğini göstermişti. Pegasus gibi casus yazılımların hackerlar tarafından yaygın şekilde kullanılması siber güvenlik açısında ciddi endişeler yaratmıştı.
Ancak internet kullanıcılarını tehdit eden tek tehlike casus yazılımlar değil. Fidye yazılımları da son yıllarda pek çok kişiyi etkilemiş durumda. Sızmayı başardığı cihazdaki tüm dosyaları şifreleyerek bu şifreyi öğrenmek için bir fidye isteyen bu kötü amaçlı yazılımlarla siber suçlular bugüne kadar milyonlarca dolar elde etti. İşin kötüsü şu ki elde edilen paraların miktarı arttıkça bu hackerların elindeki imkanlar da arttı. Bugün artık fidye yazılımları da çok daha güçlü bir hal almış durumda.
Siber güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yayınlanan son rapor, bu yıl internet kullanıcılarının maruz kaldığı fidye yazılımlarının geldiği boyutu gözler önüne serdi. İlk çıktığı dönemde daha çok amatör hackerlar, ya da en azından bireysel olarak faaliyet gösteren hackerlar tarafından kullanılan yazılımlar, bugün artık koca bir karanlık sektöre kurulmuş durumda. Tamamen fidye yazılımı üzerine bir iş modeli kuran hacker grupları oluşmuş durumda ve bu gruplar kendi aralarında yarışacak kadar da işi ileri götürebiliyorlar.
Gitgide kendilerini ve yazılımlarını geliştiren bu hacker grupları, bugün artık kötü amaçlı yazılımlarını, güvenilir yazılım şirketlerine ait, son derece zararsız yazılımlar olarak gizleyebiliyorlar. Bu da kötü amaçlı yazılımlarının tespit edilmesini oldukça güçleştiriyor.