Fahiş fiyata PlayStation 4 ve Xbox One satanlara ceza kesildi!

PlayStation 4

Koronavirüs fırsatçıları fahiş fiyata PlayStation 4 ve Xbox One satmaya başlamıştı. Bu satıcılara cezaların kesildiği ortaya çıktı.

Koronavirüs salgını sonrası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kurlarda yükselme yaşanmıştı. Ancak bu yükselmenin fiyatlara hemen yansımayacağı söylenmişti. Yine de insanlıktan nasibini almamış kişiler, sağlığı tehdit eden bu salgını fırsata çevirmeye çalışmıştı. Çeşitli internet sitelerinde perakende firmadan topladıkları konsolları tam iki buçuk katına satan bu şahıs ve işletmelere cezaların kesildiği açıklandı. Devlet fahiş fiyata PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch gibi konsol satanların gözünün yaşına bakmamış.

PlayStation 5 sınırlı sayıda üretilecek! Konsolu isteniniz de alamayacaksınız!

Oyun sektöründen Talha Aynacı‘nın OverGame‘in sahibi Can Aral ile yaptığı röportaj sonrasında ortaya çıkan bu ceza olayının devamının geleceğini düşünüyoruz. Can Aral sohbet sırasında; “Biz serbest piyasa ekonomisinde ve rekabet kuralları gereğince malı satın alırken satın aldığımız hiçbir nokta bize tavsiyeden başka bir fiyat baskısı yapamaz. Tavsiye ettiği fiyatlar PlayStation tarafında PlayStation 4 Slim için 2699 TL ve PlayStation 4 Pro için 3699 TL.” ifadelerini kullandı.

Yani bu demek oluyor ki PlayStation 4 Slim’i aksesuarız ve oyunsuz 2.699 TL’den yukarı bir fiyatta satan her işletmeci bu suça ortak oluyor. Şahsen gözlerimle 4.500 TL‘ye aldığım PS4 Pro Death Stranding Edition‘ı 9.999 TL‘ye gördüm. Hem de bunu şahıs değil bir esnaf e-ticaret sitesinde satıyor. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Bu düpedüz fırsatçılık.

Kendi vatandaşını bu denli sömürmeye çalışan satıcılara umarız altlarından kalkamayacakları şekilde para cezaları verilir. Amazon ve Ebay gibi sitelerde de bu fırsatçılar bir anda türemiş ancak bu firmalar ahlaklı bir şekilde davranarak ürünlerin satışını engellemişti.

Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin hali ortada. İsteyen istediği fiyattan satsın bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler mottosu uygulanıyor. Bu yüzden böyle cezaların kapsamının genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz ki denetim tam anlamıyla sağlansın.

Konsollara 1.05.2020 tarihinden itibaren 30.09.2020 tarihine kadar yüzde 50 vergi ve 1.10.2020 tarihinden itibaren kalıcı olarak yüzde 20 vergi uygulanacak. Bu verginin ilk 3 ayıda yüzde 50 olmasının tek bir sebebi var o da ülkeden döviz çıkışını engellemek. Umarız söz verildiği gibi bu olaylar geçtiğinde vergiler yine minimum seviyeye çekilir.