Facebook ve Google Coronavirus sahte haberlerine savaş açtı

facebook ve google coronavirus

İnternet devleri Facebook ve Google ABD seçimleri için geliştirdikleri sahte haber ayıklama mekanizmasını coronavirüs haberleri için de devreye aldılar.

ABD internet devleri, Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılmasından endişe edilen Coronoavirüs tehdidi nedeniye yaşanan paniğin sahte haberlerle beslenmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Facebook ve Google dünya çapında panikten endişe ediyor

Sahte haberler arasında, hastalığın kaynağı, komplo teorileri, biyolojik savaş iddiaları ve hastalığa karşı ilaç/aşı bulunduğu gibi iddialar da yer alıyor.

Google bu haberlerin derhal doğrulanması için özel bir SOS Alert kanalını hayata geçirdi. Facebook ise profesyonel gazetecilerden oluşan üçüncü parti haber doğrulama servislerinden hizmet almaya başladı.

Eğer haber doğrulama servisleri bir haberin doğruluğunu onaylamazsa, haberin paylaşılması ve yayılması engellencek.

Facebook aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü ile de koordinasyon içinde çalışacağını ve yayılan haberleri kurumla paylaşıp görüş alacağını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün onay vermediği haberler de sahte olarak değerlendirilecek.

Diğer bir deyişle Coronavirüs tehlikesi havalimanlarında ve hastanelerde alarma neden olduğu gibi, sosyal medya devlerinin de alarma geçmesine neden oldu.

Virüse tedavi bulunması için ABD’de ve Çin’de önemli çalışmalar yürütülüyor. Bilim insanları, virüse karşı bir aşının etkin olarak hayata geçirilebilmesi için 20 ay süreye ihtiyaç duyulduğunu da vurguluyor.

Elon Musk’ın serveti 60 dakikada uçuşa geçti

Facebook ayrıca, Coronavirüs’e karşı bilgilendirici reklam kampanyaları düzenleyecek şirketler için de ücretsiz reklam kredileri vereceğini duyurdu.

Bakalım sosyal medya devlerinin bu çabaları, dünya çapındaki Coronavirüs paniğinin önüne geçmek için yeterli olabilecek mi?

facebook ve google coronavirus