Facebook algoritmasıyla ilgili sorunlar yaşıyor

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi, META olarak değiştirecek

Meta’nın Facebook bünyesinde en popüler içerikleri hesaplaması, çözülmesi gereken kafa karıştırıcı bir karmaşa olmaya devam ediyor. İşte detaylar.

Şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok görüntülenen Facebook gönderilerinden oluşan raporun en son sürümünü yayınladı. Ve bir kez daha, en son rapor bazı soruları akıllara getirdi. Akıllara gelen sorular arasında şirketin “düşük kaliteli gönderiler” olarak adlandırdığı şeylerin yayılmasını sınırlama yeteneği var. Bu yılın Ocak ve Mart ayları arasında, Facebook’taki en popüler 20 bağlantıdan altısı, o zamandan beri şirket tarafından asılsız davranışlar nedeniyle yasaklanan spam içerikli bir web sitesine aitti. Şirket bir blog yazısında, “Bu raporda, Orijinal Olmayan Davranış politikalarımızı ihlal ettiği için Facebook’tan kaldırılan içerik parçaları vardı” ifadelerini kullandı. “Kaldırılan bağlantıların tümü aynı etki alanındandı ve bu etki alanına bağlantılara artık Facebook’ta izin verilmiyor.”

Facebook algoritmasıyla ilgili sorunlar yaşıyor

Bağlantıların tümü, Naye News adlı Vietnam merkezli bir “haber” sitesinden geldi. Ne yazık ki Facebook, viral hale gelen ve daha sonra kaldırılan asıl URL’lerle ilgili ayrıntıları paylaşmadı, bu nedenle asıl içerik hakkında toplayabileceğimiz pek bir şey yok. Burada ortaya çıkan problem şirketin aslında ön plana çıkarmak istediğini iddia ettiği yanlış bilgilere sahip gönderilerin aslında ön plana çıkmasının gayet kolay olması. Diğer bir deyişle Facebook aslında yanlış bilgi veren gönderileri her ne kadar engellediğini söylese de aslında bunların ön plana çıkmasına pek de karışmıyor.

Şirketin Dürüstlük Başkanı Anna Stepanov gazetecilerle yaptığı bir görüşmede, öne çıkanların aslında doğrulayıcılar tarafından çürütüldükten sonra Haber Kaynağı’nda indirgendiğini söyledi. Şirket ayrıca, yeniden paylaşılmasını engellemek için uyarı etiketleri de ekledi. Stepanov, “Bu özellikler olmasaydı, bu bağlantı muhtemelen daha fazla erişim elde ederdi” dedi. Yani savunmalarına göre aslında ellerinden geleni yapıyorlar ancak bu tür gönderiler yine de ön plana çıkıyor.

Tüm önlemlere rağmen, bağlantı platformda 22,1 milyondan fazla kez görüntülendi. Bu, şu anda yaklaşık 6,5 milyon görüntülemeye sahip orijinal YouTube videosundaki görüntüleme sayısından daha fazla.

 

Rusya Ukrayna savaşında lazer silahlarını test ediyor