Facebook ve Instagram’ın bu ülkede kısıtlanıyor

Facebook yeni güncellemesi ile gündemde

Söz verildiği gibi Meta, Kanada’daki haber içeriğini engellemeye başladı. Bugünden itibaren, ülkedeki Facebook ve Instagram kullanıcıları artık haber bağlantılarını görüntüleyemeyecek veya paylaşamayacak. İşte tüm detaylar.

Kanada’daki kullanıcılar yayıncılar tarafından yayınlanan video ve fotoğrafları göremeyecek. Birkaç aydır sert hamle yapmakla tehdit eden şirket, değişikliğin ülkedeki tüm kullanıcılar için yürürlüğe girmesinin birkaç hafta süreceğini söyledi. Meta, “Kanada’daki haber yayıncıları tarafından yayınlanan haber bağlantıları ve içeriği artık Kanada’daki insanlar tarafından görüntülenemeyecek.” ifadelerini kullandı. “Yasal tanımlara ve Çevrimiçi Haber Yasası’nın rehberliğine dayalı olarak haber kuruluşlarını belirliyoruz” ifadeleri eklendi. Uluslararası haber kuruluşlarının paylaştığı içerikler Kanada’da da Facebook ve Instagram’da görüntülenmeyecek.

Facebook ve Instagram'ın bu ülkede kısıtlanıyor

Meta, Kanadalı yasa koyucuların Çevrimiçi Haber Yasası’nı geçirmesine cevaben bu kararı aldı. Yasa, belirli platformların haber kuruluşlarıyla gelir paylaşımı anlaşmaları müzakere etmesini şart koşuyor. Amaç, çevrimiçi hizmetlerin büyümesi sırasında son yirmi yılda haber kaynaklarının mücadele ettiği reklam gelirindeki düşüşü ele almak. Facebook ve Instagram platformları için beklenen kısıtlama ile ilgili süre vermek de imkansız. Zira platform yasalarla ilgili sorunlar nedeniyle bu kararı verdi ve sorunun ne zaman çözüleceği belli değil. Meta daha önce başka bir hükümetle de haber içerikleri konusunda ters düşmüştü. 2021’in başlarında, Avustralya’daki kullanıcıların Facebook’ta haber bağlantılarını paylaşmalarını engelledi. Ancak Meta, Google ve diğer platform sahipleri yumuşadı ve sonunda yayıncılara haber bağlantıları yayınlamaları için ödeme yapma konusunda bir anlaşmaya vardı.

Lenovo’dan Steam Deck’e rakip taşınabilir oyun bilgisayarı geliyor