Ev kiralarının artış nedeni sonunda ortaya çıktı

İstanbul deprem risk haritasına

Ev kiralarının artış nedeni en fazla tartışılan konular içerisinde yer alıyordu. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde kira artışı korkunç boyutlara ulaşmıştı. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Ev kiralarının artış nedeni belirsizliğini koruyordu. Türkiye’de insanların büyük bir çoğunluğu kirada yaşıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı ev alamayan vatandaşlar mecburen kiralık ev arayışına giriyor. Bugüne kadar evlerin kira fiyatları aşırı boyutta değildi. Ancak ilk defa dehşet verici bir seviyede kira fiyatlarında artış görüldü. Yaşanan bu artış vatandaşları isyan ettirdi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili son derece önemli açıklamalar yaptı. Kira fiyatlarının neden bu kadar arttığını açıkladı. Ona göre en önemli neden İstanbul’da konut stoğunun kalmaması.

Ev kiralarının artış nedeni birçok faktöre bağlı

Yapılan açıklamalara bakıldığında kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılan kişilerin yeni ev arayışına girdiği belirtildi. Pandemi nedeniyle kısıtlamaların olması ev arayışlarını olumsuz yönde etkilemişti. Şimdi ise kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte birçok kişi ev arayışına girdi.

Ev kiralarının artış nedeni

Konut kredilerinin yüksek olması nedeniyle insanlar ev almak yerine kiralamayı tercih etti. Türkiye’de 2 yıl önce konut faizi oldukça düşük bir seviyeye indirildi. Ancak yaşanan beklenmeyen gelişmeler nedeniyle yeniden faiz oranları yukarı doğru taşındı. Böylece insanlar yüksek faizlerle ev almak yerine kiralamayı tercih etti.

Airbnb, geçici olarak 20.000 Afgan mülteciye ev sahipliği yapacağını söyledi

Tüm bunlara ek olarak pandemi nedeniyle memleketine giden vatandaşların ve öğrencilerin yeniden geri dönmesi kira artışına neden oldu. Bu kişiler kiralık ev ihtiyacını karşılamak için yüksek miktarlar ödeyemiyor. Ancak onların yerine başkaları yüksek fiyatlarla ev kiralıyor. Bu durum mağduriyete neden oluyor. Peki sizce ev fiyatlarının artış nedeni ne?