Ev fiyatlarındaki yükseliş korkunç seviyelere geldi: Konut krizi mi yaşanıyor

İstanbul deprem risk haritasına

Ev fiyatlarındaki yükseliş birçok kişinin ana gündem maddelerinden bir tanesi. Özellikle son dönemlerde fiyatların sert bir şekilde arttığı görülüyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Özellikle konut sektöründe yaşanan problemler ev fiyatlarındaki yükseliş için önemli bir bahane oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre konut fiyat endeksi Temmuz ayında çok sert bir şekilde yükseldi. Yüzde 31 düzeyinde yükselen bu fiyatlar birçok kişi için sorun yarattı.

Temmuz ayında yaşanan bu yükseliş ile birlikte Ağustos ve Eylül aylarında gelecek fiyat artışları bekleniyor. Merkez Bankası verilerine bakılırsa Türkiye’de ciddi bir konut problemi var. Bu problem nedeniyle ev fiyatları yükselirken aynı şekilde kira fiyatlarında da artış yaşanıyor.

Ev fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor

Merkez Bankası verilerine bakıldığında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il İzmir olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık olarak değerlendirildiğinde yüzde 31,4 oranında zam alan evler İstanbul için yüzde 28,1 seviyesinde. Ankara’da bu oran yüzde 27,1 seviyesinde kaldı. Kısacası İzmir’de yaşanan konut fiyat artışı tüm Türkiye’yi geçti.

Ev fiyatlarındaki yükseliş

Pandemi ile birlikte konut fiyatlarındaki artış iyice sertleşti. Açıklanan verilere bakılırsa 100 metrekare büyüklüğündeki bir evin ortalama fiyatı şu sıralar 466,9 bin TL düzeyinde. İstanbul ve İzmir’de bu fiyatlar 694 ve 574 bin seviyelerinde. Böylece İstanbul ve İzmir Türkiye ortalamasını fazlasıyla aştı.

Gökbilimciler ilginç gök cisimleri tespit etti: Evrende yalnız olmamız imkansız

Ev fiyatlarındaki yükseliş endişe yarattı. Konut sorunları devam ederken ev fiyatlarındaki artış da bir türlü durdurulamıyor. Twitter platformu üzerinden düzenli olarak etiketler açılıyor ve bu konu tartışılıyor. Sadece Türkiye değil aynı şekilde Almanya gibi ülkelerde de benzer sorunlar var. Kısacası küresel çapta bir konut krizi tüm dünyayı bekliyor.