Elektronik sigara zararlı mı? İşte yanıtı

Elektronik sigara zararlı mı

Geleneksel sigaraya bir alternatif olarak ortaya çıkan ve ona göre “daha sağlıklı” olduğu iddia edilen elektronik sigaralara yönelik çok önemli yeni bir araştırma yapıldı.

Elektronik sigara zararlı mı? İşte yanıtı! Sigaranın sağlığa olan zararları saymakla bitmez. Bugün dünya üzerinde yaşanan ölümlerin en önemli dolaylı sebeplerinden biri olan sigara, maalesef modern toplumda bile hala yaygın olarak kullanılan bir madde. Bununla birlikte, sigaradan kurtulmak isteyen ancak hem vücudun alıştığı nikotini almaya devam etmek hem de el-ağız alışkanlığına çare bulmak isteyen bireylerin son zamanlarda sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri de elektronik sigara kullanımı.

Elektronik sigara zararlı mı

Geleneksel sigaraya alternatif olarak elektronik sigara kullanan bireylerin, genelde en çok savundukları argümanların başında, bu sigaraların seleflerine göre daha sağlıklı ya da aslında doğru kullanımıyla daha az zararlı olduğu düşüncesi geliyor. Ancak California Üniversitesi  San Diego Tıp Fakültesi’nde bir grup bilim insanının fareler üzerinde yaptığı testler, bu konuda bilim insanlarının kullanıcılar ile aynı fikirde olmadıklarını gösteriyor.

Elektronik sigara zararlı mı

Elektronik sigara zararlı mı? İşte yanıtı

Yapılan araştırma kapsamında, bir grup yetişkin fareye üç ay boyunca günde üç defa aromalı elektronik sigara aerosolü verildiğini ifade eden bilim insanları, bu sürenin sonunda yapılan kontrollerde farelerde birçok önemli hasarın ortaya çıktığını söylüyor. Bilim insanlarının birleştiği ortak nokta ise, bu maddenin en çok beyne zarar verdiği oldu.

Elektronik sigara zararlı mı

Beyindeki bağımlılık, ödül, zevk, neşe gibi sinir merkezlerini yöneten kısımda hasarlar ortaya çıktığını söyleyen bilim insanlarına göre, sürekli elektronik sigara kullanımı ilk etapta ve kısa süre içerisinde kaygı, depresyon, bağımlılık, asabiyet gibi davranışlara sebebiyet veriyor. Tabi daha uzun süreli kullanımlarda beyinde çok daha ciddi kalıcı hasarlar bırakacağı da muhakkak.

Bunun yanında tek hasar beyinde yaşanmıyor. Ayrıca yayımlanan rapora göre kalp ve akciğer de bu alışkanlık neticesinde tahrip oluyor ve başta solunum yetmezliği ve kalp krizi şeklinde olmak üzere birçok olumsuz geri dönüşü oluyor.

Son olarak bilim insanları, daha kapsamlı bir araştırma neticesinde elektronik sigaranın diğer zararlarının da ortaya çıkarılabileceği ancak bunun için daha fazla süreye ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, elektronik sigara kullanımı konusunda bireyleri daha bilinçli olmaya çağırıyorlar.

Amerika askerlerini sosyal medya operasyonlarına karşı eğitiyor