Bilim insanları bu aralar elektrikli otomobil şarj sorunu ile kafayı bozdu. Yeni tür otomobillerin önündeki en büyük engellerden birisi de buydu.
Otonom sistemler bile gelmesine rağmen elektrikli otomobil şarj sorunu bir türlü giderilemedi. AR-GE konusunda yapılan yoğun yatırımlar meyvesini vermeye başlasa bile yine de tam olarak problem aşılamadı. Bunun farkında olan üniversiteler ve araştırma grupları, yeni pil teknolojilerine ağırlık veriyor.
POSTECH Ekibi tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonucunda yeni bir pil teknolojisi tüm dünyaya duyuruldu. POSTECH’ten Profesör Byoungwoo Kang ile birlikte Profesör Won-Sub Yoon bu pil teknolojisini açıkladı ve böylece yeni bir tarih yazıldı.
Elektrikli otomobil şarj problemi yakında bitecek
Normal şartlarda araçlarda kullanılan batarya, daha küçük nanoparçacıklara sahip oluyor ve bu durum pilin yavaş dolmasına neden oluyor. Bilim insanları lityum iyon bataryaları küçük hale getirmeden şarjı doldurmanın yöntemini buldu.
Bataryaların daha da homojen hale gelmesini sağlayan bu yöntem, sadece 6 dakikada yüzde 90 kadar pil doluluğu sağlayabiliyor. Böylece elektrikli araçlar için uzun uzun beklemenize de gerek kalmayacak. Sadece 6-10 dakika içerisinde bu araçların bataryası dolacak ve böylece cazibesi de artacak. Tesla şirketinin otonom sistemlere geçiş yaptığını söylediği bu günlerde, haberin değeri arttı diyebiliriz.
Bu tür pil teknolojileri sadece elektrikli otomobillerde kullanılmayacak. Aynı zamanda akıllı telefon ve diğer cihazlarda da kullanılabilecek. Bu sayede çoklu bir yarar elde edilmek isteniyor. Üniversite ekibi henüz konuyla alakalı net belgeler yayınlamadı. Bunun nedeni ise araştırmanın devam etmesi oldu.
Muhtemelen kısa bir süre içerisinde elektrikli araçlarda büyük bir talep fazlalığı yaşanacak. Sizce bu tür gelişmeler, elektrikli arabalar için değişim yaratır mı?