Elektrikli araçlar soğuk havalarda sorun açabilir!

Volkswagen elektrikli araç

Dünyanın içten yanmalı motorlar yerine elektrikli motorlara yönelimi tüm hızıyla devam ediyor. Ancak elektrikli motorlar sanıldığı kadar kusursuz olmayabilir.

Elektrikli araçlar soğuk havalarda sorun açabilir! Otomotiv dünyası son birkaç yıldır önemli bir dönüşümün arifesinde. Öyle ki araçların icadından beri kullanılan içten yanmalı motor teknolojisi, artık yavaş yavaş rafa kalkmakta ve bunun yerini ise elektrikli motor teknolojileri almakta.

Volkswagen’den Renault’a, Hyundai’den Opel’e kadar neredeyse bütün büyük otomotiv şirketleri bu dönüşümde en ön safta yer alırken, her gün yeni bir elektrikli araç haberini görmek artık kimseyi şaşırtmıyor. Bununla birlikte elektrikli arabaların hala tam anlamıyla çözülememiş en önemli problemi olarak ise araç menzillerinin istenilen mesafelere çıkamaması gösteriliyor. Üstelik buna şimdi bir de dondurucu soğuklarda menzillerin yarı yarıya düşme sorunu eklendi.

ADAC isimli bir firma tarafından 7 elektrikli araç üzerinde yapılan testler, bu araçların +14 derecede gösterdikleri menzil performanslarının -7 derecede ne kadarlık bir kayıp yaşadığını açıkça gözler önüne seriyor. 23 kilometrelik bir yolculuğa göre esas alınan bu verilere göre örneğin, Fiat 500e menzil gücünün %25’ini kaybederken, en çok kayıp yaşayan model ise %50’lik oranıyla Volkswagen ID.3 olmuş.

otomobil

Elektrikli araçlar soğuk havalarda sorun açabilir!

Tabi burada hemen ufak bir dipnot eklemekte fayda var. Firma bu testi 23 kilometre gibi aslında kısa sayılabilecek bir yolculuğu baz alarak yapmış. Halbuki araçların ısınmak için en çok enerji sarfiyatı yaptıkları zaman dilimi de aracın çalıştırıldığı ilk an ve buna bağlı olarak da yolculuğun ilk kilometreleridir.

Bu durumu da göz önüne alan şirket bir başka test çalışmasında bu kez 100 km’lik bir yolculuk yapmış ve bu kez örneğin Volkswagen ID.3’ün %30 oranında kayıp yaşadığını görmüş. Sonuçlar bize şunu gösteriyor ki, soğuk havalarda elektrikli araçların menzilleri önemli ölçüde düşecek ve otomotiv şirketlerinin buna bir an önce bir önlem alması gerekecek.

HUAWEI P50 Pocket : Tasarımdan ve performanstan ödün vermiyor