Dronelar ilk defa sağlık alanında kullanıldı

drone modelleri

Geleceğin en büyük teknolojilerinden birisi olan dronelar ilk defa sağlık çalışmalarında kullanıldı. Bugüne kadar özellikle de askeri alanda önemli çalışmalar içerisinde yer alan dronelar, çok daha farklı sektörlerde büyük katkılar sunabilecek.

Arkansas’ta bulunan Tıp Bilimleri Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni bir fikirle ortaya çıktı. Her ne kadar daha önceden drone modelleri sağlık sektöründe kullanılsa bile ilk defa bu durum sistematik hale geldi. Olayın meydana gelişi ise tam anlamıyla trajik bir olaya dayanıyor.

Bundan kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere birçok kuruluş drone ürünlerini çeşitli sağlık görevlerinde kullanılmıştı. Hatta Birleşmiş Milletler Afrika’daki bir köye ilaç ulaştırılabilmesi için drone’ları tercih etti.

Dronelar ilk defa sağlık için kalıcı olacak

İrlanda’da meydana gelen şiddetli fırtına bazı yerleşim yerlerinin sağlık hizmeti almasını engellemişti. UAMS’deki ekipte bu engelin nasıl aşılabileceği konusunda mesai harcamaya başladı.

İnsülin drone

Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde uçacak bir drone çalışmalarına başladı. Aran Adaları’na 20 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdikten sonra Dr.Spyridoula Maraka, drone çalışmalarının belirli bir temele oturabileceğini gördü. Sağlık çalışmaları için kritik bir konu olan drone ile ulaşım muhtemelen ilerleyen yıllarda en fazla tartışılan hizmetler içerisinde yer alacak.

Üstelik bu yeni sistemin getireceği hizmetler sadece insülin ilaçlarını taşıma ile sınırlı olmayacak. Aynı zamanda UAMS’de geliştirilen ilaç taşıyabilen drone aracılığıyla kan alma işlemleri de gerçekleştirilebilecek. Muhtemelen ilerleyen yılların en fazla destek sağlayacak hizmetlerinden birisinin de dronelar olduğunu söyleyebiliriz. Sizce de drone ürünlerinin kullanılması sağlık alanında önemli gelişmeleri sağlayabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Drone fotoğrafı çekti polis uyarısı aldı