Dev yıldız aniden ortadan kayboldu! Şaşırtıcı görüntüler

Dev yıldız aniden ortadan kayboldu! Şaşırtıcı görüntüler

Dev yıldız aniden ortadan kaybolduğunda bilim insanları şaşırtıcı görüntüler ile karşı karşıya kaldı. Ancak şimdi buna sebep olabilecek gizem çözülmüş gibi duruyor. İşte tüm detaylar.

James Webb Uzay Teleskobu, güneşten yaklaşık 25 kat daha büyük dev bir yıldız hakkında bir gizemi açıklığa kavuşturdu. Teleskop 2009 yılında yapılan tuhaf gözlemin gizemini çözmeye yardımcı oldu. 2009’da gökbilimciler, güneşten yaklaşık 25 kat daha büyük olduğuna inandıkları dev bir yıldızın, sanki bir süpernovaya dönüşmek üzereymiş gibi parlaklığını bir milyon güneşe denk getirdiğini, ardından patlamak yerine aniden söndüğünü gözlemlediler. Ancak Hubble ve Spitzer uzay teleskopunun yanı sıra Büyük Binoküler Teleskop (LBT) kullanılarak yapılan daha sonraki gözlemler, artık başarısız bir süpernova olarak kabul edilen N6946-BH1 dev yıldızının neden o hale geldiğini tespit edememişti.

Dev yıldız aniden ortadan kayboldu! Şaşırtıcı görüntüler

Gökbilimciler, 22 milyon ışık yılı uzaklıktaki yıldızın bir süpernovayı tetiklemek yerine çökerek kara deliğe dönüşmüş olabileceğinden şüpheleniyorlardı. Yıldızların genellikle yalnızca süpernovaya (SN) dönüştükten sonra bir kara delik oluşturdukları kabul edilir, ancak bu yıldız tüm teorileri çürütüyordu.

Bilim insanları, N6946-BH1, isimli dev yıldızın gizemini uzun süredir çözememişlerdi. Ancak James Webb Teleskobu yardımı ile artık 2009’da gözlemlenen parlamaya büyük olasılıkla iki yıldızın birleşmesinin yol açtığından şüpheleniyor. Bilim insanları, daha sonra sönen parlamanın iki yıldızın birleşmesinden kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Evrende çözülmesi gereken çok fazla gizem var ve bunlar zamanla ortaya çıkabilir.

BMW R 1300 GS :  Yeni motoruyla segmentinde standartları belirliyor