Depresyon ve anksiyete bozuklukları her geçen gün daha fazla artış gösteriyor. Bu artışın bazı bölgelerde ve cinsiyet guruplarında daha fazla görüldüğü söylenebilir. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen detaylara birlikte bakalım.
Küresel çapta depresyon ve anksiyete bozuklukları önemli ölçüde arttı. Sokağa çıkma yasağı kararı ise bu işin tuzu biberi oldu. Birçok kişi süreç içerisinde huzursuz hissetti. 2020 yılında yapılan küresel bir çalışmaya göre depresiflik ve anksiyete gibi birçok psikolojik problem önemli ölçüde artış gösterdi.
Araştırma sonuçları bizlere aslında son derece problemli bir durumu gösteriyor. Depresyon 2020 yılında yüzde 28 oranında artış gösterirken anksiyete bozuklukları ise yüzde 26 seviyesinde arttı. Sadece 1 yıl içerisinde bu kadar sert bir yükselişin olması herkesi düşündürüyor.
Depresyon ve anksiyete bozuklukları Türkiye’de çok yaygın
Yapılan bu araştırmalara bakıldığında tek tuhaf sonuç ortaya çıkan rakamlar değil. Aynı zamanda ülke bakımından da büyük bir farklılık olduğu görülüyor. Mesela Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Arjantin en fazla depresif bozukluk artışı olan ülkeler kategorisine girdi. Bu oranı yaklaşık yüzde 38,7 seviyesinde.
Avrupa’da ise Türkiye en fazla depresif bozukluk artışı gösteren ülkeler kategorisinde ilk sırada. Özellikle de depresif bozukluk bu konuda daha ön planda. Ayrıca majör depresyon geçiren kişi sayısında da önemli bir artış görülüyor. Depresyon ve anksiyete bozuklukları ile ilgili yapılan çalışmalarda mevcut pandemi koşulları çok büyük etkiye sahip.
İnsanlar vs şempanzeler: Bilim insanları farkı açıkladı
Tüm bunlara ek olarak kadınlar ve çocuklarda depresyon etkilerinin daha fazla görüldüğü ifade ediliyor. Bu iki grup mevcut problemlerden daha fazla etkileniyor. Peki siz bu sonuçlar hakkında ne düşünüyorsunuz?