Daron Acemoğlu Nobel Ödülü Kazandı

Daron Acemoğlu

Çalışmalarını MIT’de sürdüren Daron Acemoğlu, ekonomi alanında Nobel Ödülü kazanarak Türkiye’den bu ödülü kazanan üçüncü isim oldu.

Nobel Vakfı, bugün ekonomi alanında Nobel Ödülü kazanan isimleri açıkladı. Nobel Ekonomi Ödülü bu yıl üç isme gitti. Bu üç isimden biri de Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli akademisyenlerden biri olan Daron Acemoğlu oldu. Acemoğlu, ödülü ABD’de çalışan iki İngiliz akademisyen olan Simon Johnson ve James A. Robinson ile paylaştı. Acemoğlu gibi Simon Johnson da MIT’de yani Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Acemoğlu’nun da aralarında yer aldığı bu üç akademisyen, sömürgeci devletlerin politikalarının bugün o devletlerdeki ekonomik gelişimleri nasıl etkilediğini inceleyen çalışmaları sayesinde bu ödülü kazandılar. Bu üç akademisyenin çalışmaları, bir dönem sömürge olan bu ülkelerin bugün fakir ya da zengin olmasında sömürgeci ülkelerin rolüne odaklanıyor.

daron

Daron Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü kazanan üçüncü isim olarak tarihe geçti. Daha önce Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanırken, Aziz Sancar da Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştı. Galatasaray Lisesi mezunu olan Acemoğlu, lise sonrası eğitimini ise İngiltere’de sürdürdü.

Ödülün açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Acemoğlu, “Sömürgeciliğin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu sormak yerine, farklı sömürgecilik stratejilerinin zaman içinde varlığını sürdüren farklı kurumsal modellere yol açtığına dikkat çekiyoruz. Genel olarak konuşursak, yaptığımız çalışmalar demokrasiden yana. Ancak demokrasi her derde deva değildir” ifadelerini kullandı.

Amazon Prime Gaming Ekim Ayında 28 Oyunu Ücretsiz Veriyor