Copilot+ PC Tanıtıldı: Windows Bilgisayarlarda Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

CoPilot+ PC

Microsoft, Windows PC’lerde yeni bir dönem başlatıyor. Bu yeni dönemin merkezinde ise yapay zeka özellikleriyle donatılmış Copilot+ PC’ler olacak.

Amerikalı teknoloji devi Microsoft, heyecanla beklenen Surface etkinliğini bugün gerçekleştirdi. Şirket, beklendiği gibi yeni laptop ve 2si1 tablet modellerini bu etkinlikte görücüye çıkardı. Ancak bu kez Surface etkinliğinin tek odak noktası yeni cihazlar değildi. Çünkü bu kez sunumun önemli bölümü de yapay zekaya ayrıldı.

Son dönemde teknoloji dünyasının itici gücü haline gelen yapay zeka, Microsoft’un gelecek planları arasında da önemli bir yer tutuyor. Pek çok farklı alanda bu teknolojileri kullanıcılarla buluşturmayı hedefleyen Amerikalı teknoloji devi, Windows PC’ler için de yeni bir dönem açıyor. Bu yeni dönemde, standart PC’lerin yerini, Microsoft’un Copilot+ PC’ler olarak adlandırdığı yeni nesil PC’ler alacak. Adından anlaşılacağı üzere bu yeni modeller, yapay zeka odaklı olacak ve pek çok farklı alanda yapay zeka destekli özellikler sunacak.

copilot pc 2

Copilot+ PC’lerde, Microsoft’un generative AI teknolojisi Copilot, Windows deneyiminin her alanına entegre edilmiş olacak. Bu özelliklerin optimum seviyede çalışması için Copilot+ PC’lerde NPU adı verilen ayrı işlemciler bulunacak ve yapay zeka bu NPU’yu kullanacak. Öte yandan bu cihazlardaki minimum RAM kapasitesi ise 16 GB olacak. Microsoft’un bu alanda piyasaya sürdüğü ilk laptoplar, Qualcomm’un Snapdragon X Elite ya da X Plus yonga setlerini kullanacak. Microsoft, Intel ve AMD’nin de bu yeni nesil Windows PC’ler için çip üreteceğini söylüyor.

Copilot+ kategorisine giren laptoplar sadece Surface’tan gelmeyecek. Microsoft’un yanı sıra Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ve Samsung gibi şirketler de bu sınıflandırmaya giren yeni nesil modeller çıkaracak. Windows 11 işletim sistemini kullanan bu yeni modeller, Copilot’un yapay zeka özelliklerinden sonuna kadar faydalanacak.

GPT-4 Turing Testini Çoktan Geçti