Elektrikli otomobillere geçişi en çok destekleyen devletlerden birisi olan Çin, kısa vadede yakıtla çalışan otomobilleri yasaklamak istiyor.
Elektrikli otomobillere geçiş beklenenden uzun sürüyor. Avrupa ülkeleri yaptırımları son koz olarak kullanmak istiyor. Satış yasağı içeren yaptırımlar için İngiltere ve Fransa’nın hedefi 2040 yılı. Çin ise daha kısa vadede satış yasağını getirmek istiyor. Ancak yasak için uygun ortam oluşmuş değil. Firmaların çalışmaları sürse de halen yeteri kadar elektrikli otomobil alternatifi ve altyapısı bulunmuyor.
Şüphesiz elektrikli otomobiller yakıtla çalışanları alt edecek. Günün birinde fosil yakıtlı otomobiller ender antikalardan biri bile olabilir. Fakat Asya ülkesinin yaşadığı hava kirliliği gibi sorunlar hızlı çözüm aramaya itiyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de otomobile sahip olma oranı düşük olmasına rağmen hala en büyük otomobil pazarı konumunda. 2016 yılında ülkede 290 milyon yeni araç yola çıktı.
Konuyla ilgili en somut adımları şu anda Volvo atıyor gibi gözüküyor. Şirket 2020 yılında hiçbir otomobilinin yalnızca yakıtla çalışmayacağını söyledi. Honda’nın özellikle Çin’le ilgili önemli adımları var. Bir taraftan da şarj istasyonları kurulmaya çalışılıyor. Tüm bu sorunların yanında hala elektrikli araçlar yavaş şarj oluyor ve menzilleri yeteri kadar uzun değil. Dolayısıyla yakın zamanda somut bir adım atmak insanların mağduriyetine yol açabilir. Bunlar göz önüne alındığında yasak için hala uzun bir süre bulunduğunu tahmin edebiliriz.