Samsung Orta Seviyeye 11 nm’yi Getiriyor!

32663 36f1b54a 600 400

Günümüz amiral gemisi işlemcilerin kullandığı 10 nm’ye yaklaşan orta seviye işlemciler artık Samsung’un 11 nm’lik işlemcileriyle hayat bulacak.

Samsung, Exynos işlemcileri konusunda önemli bir gelişmeye imza attı. Orta – üst seviye cihazlarda kullanılmak üzere 11 nm transistör boyuna sahip FinFET işlemciler yolda. Şirket Exynos serisini başka markalara da satmak yaygınlaştırmak istiyor. Bu bağlamda Qualcomm’un, MediaTek ile birlikte en ciddi rakibi olan Samsung, yeni bir işlemci veya işlemciler hazırlığında.

Yapılan basın açıklamasına göre üretilen 11 LPP’lik seri, güncel 14 nm teknolojisinden yararlanan (Galaxy A ve J serisinde de sıklıkla rastlanan) işlemcilere göre %15 performans artışı ve %10 enerji tasarrufu sunuyor. Böylece kısa vadede Samsung’un telefonlarında performans ve pil ömrü artışı gözlemleyebiliriz.

Samsung’un başkan yardımcısı ve pazarlama müdürü Ryan Lee, şu açıklamaları yaptı: “Artan talep ve beklentiyi karşılamak 11 nm’ye giriş yaptık. Bununla birlikte 3 yıl içerisinde 14 nm’den 11, 10, 8 ve 7 nm’ye kadar gidecek olan yol haritasını çizilmiş oldu.”

2018 ilk yarısında kullanılmaya hazır olması beklenen yeni teknoloji, yakın bir zaman dilimi içerisinde Exynos işlemciyle karşımıza çıkacaktır. Bu işlemciyi kullanmaya aday seriler arasında Galaxy A, J ve C serileri yer alıyor. Belki daha sonraki dönemde diğer firmalar tarafından da tercih edildiğini görebiliriz.

Ayrıca Güney Koreli üretici, mevcut 10 nm süreciyle üretilen amiral gemisi işlemciler için 4 nm’ye kadar inmeyi planlayan yol haritasını da çizdi.