Çığır açan zamanının ötesinde ilk bilgisayarlar!

pc

#İŞBİRLİĞİ

Günümüzde her evde bir PC bulmak mümkün. Fakat 50 yıl öncesinde işler biraz farklıydı. İşte zamanının ötesinde çığır açan ilk bilgisayarlar.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayarlar da yaşamımızın ayrılmaz birer parçası haline geldi. Artık günümüzde hemen hemen her evde masaüstü ya da dizüstü bir bilgisayar bulmak mümkün. Hatta öyle ki bazı hanelerde kişi başına birden fazla bilgisayar düşüyor.

Fakat bu durum her zaman bu şekilde değildi. Günümüzden 50 yıl öncesinde bırakın her evi, her ofiste bir PC bulmak bile mümkün değildi. İnsanların PC‘ler ile tanışması 1900‘lerin başlarına dayansa da günümüz bilgisayarlarının atası sayılacak modeller 1970‘lerin sonlarına doğru satışa sunulmaya başlanmıştı.

Bu ülkelerde internet erişimi cep yakıyor!

İşin garip yanı ise bu bilgisayarlar inanılmaz derecede pahalıydı. Günümüzde oyun için donatılmış üst segment bir dizüstü PC için istenen 2000 dolar size fazla gelebilir. Fakat ilk bilgisayarlar için istenen etiketler 10.000 doların da üzerindeydi. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan sizleri çığır açan ilk bilgisayarlar ile başbaşa bırakalım.

1975 IBM Taşınabilir Bilgisayar

ilk bilgisayarlar

1970’li yıllarda insanlar bilgisayarlar ile yeni yeni tanışmaya başlamıştı. Bir ofiste bırakın taşınabilir bilgisayarı, normal masaüstü bir PC görmek bile çok zordu.

İşte böyle bir ortamda IBM dünyanın ilk taşınabilir bilgisayarlarından birisini geliştirdi. IBM Portable Computer ismi ile satışa sunulan cihaz, dünyanın ilk mini bilgisayarları arasında yer alıyor. Siz mini dediğimize yine de çok fazla aldırış etmeyin.

Manyetik bant sürücüsüne sahip olan IBM Portable Computer, 5 inçlik CRT ekrana sahipti. 204KB depolama alanına sahip kartuş bant sürücüsüyle dikkat çeken PC’nin fiyatı ise 19.975 dolar olarak belirlenmişti.