Intel,  mini bilgisayarlar yani NUC sistemler  üretmekten vazgeçiyor

https://www.intel.com.tr

Intel,  yaptığı açıklamada Next Unit of Compute (NUC) işine yaptığı “doğrudan yatırımı” sonlandırdı. Bunun yerine , iş ortaklarının NUC PC pazarını geliştirmelerine yardımcı olmak için destek olacak.

Intel, birinci parti NUC makinelerinin üretimine neden son verdiğini açıklamıyor.  Tahminlere göre, hem zorlu bir ekonomi hem de satışlardaki ( pandemi nedeniye) dalgalanmalardan dolayı, Intel’in  PC pazarında fazlasıyla sersemlettiği düşünülüyor.

Intel’in gelirleri son iki çeyrekte üçte birden fazla azaldı ve PC odaklı İstemci Bilişim Grubu en kötü etkilenen bölümlerden biri oldu. Böyle bir hamle, Intel’in elzem olmayan bir işi elden çıkarmasını ve çip üretimine odaklanmasını sağladı. Öyle ki şirket bu yılın başlarında sunucu işini MiTAC’a satmıştı.

https://www.intel.com.tr

Intel ilk mini bilgisayar platformunu 2013 yılında hem en yeni işlemcileri hem de kompakt masaüstü bilgisayarlara yönelik olasılıkları sergilemek amacıyla küçük, barebone bir PC kiti olarak piyasaya sürmüştü. Zamanla bu sistemler fazlasıyla güçlendiler. Ardından GPU tarafında da birçok eksik kapatıldı.  Bu ürünler evde kullanabilecek hale geldiler. Ayrıca iş dünyasında da bu ürünleri merakle takip ediyordu. Birçok işlem için, gerek boyutu gerekse de basitliği sayesinde önemli işlerde rahatlıkla kullanılabilecek sistemlerdi.

Ancak bu mini bilgisayarlar bir dizi zorlukla karşılaştı. Bazı modeller oyun ve diğer zorlu görevler için daha uygun olsa da, giderek daha fazla güç tüketen CPU’ları ve GPU’ları kompakt kasalara sığdırmak fazlasıyla zorlaştı.

Intel ayrıca giderek sertleşen bir rekabetle karşı karşıya kaldı. Ev pazarında Mac mini tartışmasız en iyi bilinen mini bilgisayar oldu. İş yerinde ise Dell ve Lenovo gibi markalar daha esnek konfigürasyonlar ve daha güçlü bir destek sunmaya başladılar.  Bu da NUC’un cazibesini yitirdi. Yıllar önce herkesin sahip olmak istediği bu sistemler, zamanla ilgisini yitirdi.

Galaxy Z Flip 5’in fiyatı lansmandan önce ortaya çıktı