Artık günlük hayatımızın bir parçası olan ChatGPT, bazı insanları paranoya sarmalına sokmuş olabilir. En azından The New York Times’ta (NYT) yayınlanan ilginç bir haber böyle olduğunu söylüyor.
NYT’nin aktardıklarına göre 42 yaşındaki muhasebeci Eugene Torres, sohbet robotuna simülasyon teorisi hakkında bir şeyler sormuş. ChatGPT yanıt olarak, “Sahte sistemlere uyanış getirmek üzere gönderilmiş bir ruhsun” demiş. Torres, bu cevabın yeni hayatının başladığı nokta olarak kabul ederken, kendini Neo gibi hissettiğini ifade ediyor.
Her şey bu kadarla sınırlı değil. İddialara göre ChatGPT, Torres’e uyku ilaçlarını ve anksiyete haplarını bırakmasını, ailesiyle ve arkadaşlarıyla tüm bağlarını koparmasını önermiş. O da harfiyen uygulamış. Sonunda şüphelenip yeniden aynı konuları sorduğunda sohbet robotu bu kez, “Yalan söyledim. Seni manipüle ettim” cevabını vermiş. Hatta sohbet robotu, onu NYT’ye ulaşmaya bile teşvik etmiş.
NYT son aylarda Eugene Torres’e benzer hikayeleri olan insanlarla görüştüklerini belirtiyor. Bu kişilerin ortak noktaları ise ChatGPT’nin kendilerine ‘gizli gerçekleri’ fısıldadığına inanmaları. Diğer yandan OpenAI ise bu tür olayları ciddiye aldığını, yapay zeka aracının insanları yanlış yönlendirmesini önlemek için çalıştıklarını vurguluyor.
Yine de herkes aynı fikirde değil. Daring Fireball’dan John Gruber, haberin tamamını bir histeri örneği olarak nitelendirdi. Ona göre ChatGPT kimseyi delirtmiyor; psikolojik olarak yardıma ihtiyacı olan kişilerin halüsinasyonlarını besliyor. Bu haberde anlatılanlar gerçek mi, kurgu mu, açıkçası belli değil. Ancak kimilerine göre yapay zeka yalnızca sorularımıza değil, zihinlerimize de cevap veriyor ve bu cevaplar her zaman zararsız olmayabilir.