Brezilya, Yüksek Mahkeme kararına uymayı reddettiği için X’i yasakladı

Brezilya, Yüksek Mahkeme kararına uymayı reddettiği için X'i yasakladı

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, ülkenin internet servis sağlayıcılarına sosyal medya platformu X’i engelleme emri verdi. İşte tüm detaylar.

New York Times, Elon Musk’un bu dava için yasal bir temsilci atamayı düşündüğünü yazdı. Ancak Brezilya demokratik sürece zararlı olduğunu düşündüğü X hesaplarını kapatmaya karar verdi. Haber, ülkenin haber sitesi Poder 360 tarafından çevrimiçi olarak yayınlandı. Adalet, telekom şirketlerine ve teknoloji devlerine X’i uygulama mağazalarından ve platformlarından kaldırmaları için bir süre verildi. Apple ve Google’ın sosyal medya uygulamasını uygulama mağazalarından kaldırmak için beş günü var. Brezilya’nın telekomünikasyon kurumu Anatel, emri aldığını doğruladı ve ülkedeki ISP’lerin emre uymak için sadece 24 saatleri vardı.

Brezilya, Yüksek Mahkeme kararına uymayı reddettiği için X'i yasakladı

Yargıç Moraes’in emri yalnızca ülkenin X’e erişimini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda uygulamanın sanal özel ağ (VPN) aracılığıyla kullanılmasını da suç haline getiriyor. X’e bir VPN ile erişirken yakalanan herkes günlük 50.000 Real (yaklaşık 8.900 $) para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Yargıç Moraes ayrıca Musk’a mahkeme kararına uyması konusunda daha fazla baskı yapmak amacıyla Perşembe günü SpaceX’in Starlink internet servis sağlayıcısının Brezilya’daki banka hesaplarını dondurdu. SpaceX de X gibi çoğunluğu Musk’a ait olan özel bir şirket ve X’in ülkedeki davasıyla ilgili olarak ödenmemiş 3 milyon dolarlık para cezası bulunuyor. Bir gün önce Yargıç Moraes, sosyal medya şirketinin ülkede yasal bir temsilci atamaması halinde X platformunu Brezilya genelinde tamamen yasaklama tehdidinde bulundu.

Xiaomi’nin geliştirdiği yeni akıllı telefon çipi yakında tanıtılabilir