Bilim insanları karanlık madde hakkında büyük keşif yaptı

evren

Uzay çalışmalarına devam eden bilim insanları, karanlık madde hakkında büyük keşiflere imza atmaya devam ediyor. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Bilim insanları, karanlık madde ile ilgili sürekli yeni araştırmalar başlatıyor. Evrendeki maddelerin dörtte birinden fazlası bu maddeyi içeriyor. Normal şartlarda bu maddeyi ölçmek neredeyse imkansız. Ancak bilim insanları bu maddeyi ölçebilmenin bir yolunu geliştirdi.

Karanlık madde, neredeyse evrenin tüm sırlarını içeriyor. Swinburne Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu sırrın çözülebileceğini gösteriyor. Ancak biraz zaman alacağını baştan söylemek gerekiyor.

Karanlık maddenin etkileri ölçülebiliyor

Mevcut teleskoplar, karanlık maddeyi tamamen ortaya çıkarmak için yeterli değil. Ancak bilim insanları bunu ölçmenin bir yolunu buldu. Onlar karanlık madde yerine, etkilerine odaklanmayı tercih etti. Araştırma ekibi, “Bu durum, ne kadar rüzgâr olduğunu anlamaya çalışmak için bir bayrağa bakmak gibidir” ifadelerine yer verdi.

Bilim insanları karanlık madde

Araştırma ekibinde yer alan Doçent Dr. Edward Taylor, yine benzer fikirlere sahip. Galaksilerin bozulma oranından da bahseden Taylor, bunu yeni bir tür hesaplama olarak ifade etti. Gelen veriler değerlendirilecek ve bu sayede galaksilerin bozulması için ne kadarlık bir karanlık maddeye ihtiyaç duyulduğu ifade edilecek.

Galaksilerin oluşumunda bile karanlık madde çok büyük bir etkiye sahip. Bilim insanları bunun farkında olduğu için yeni hesaplama türüne fazlasıyla önem veriyor. Sizce yeni hesaplama yöntemi neleri değiştirebilir? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yorumlar kapatıldı.