Uzak galaksilere ilişkin kafa karıştırıcı gözlemler, kozmologların evren hakkındaki bildiklerini her gün değiştiriyor. Karanlık madde adı verilen tuhaf madde aslında hiç var olmamış olabilir. İşte tüm detaylar.
Bu, 20 Haziran’da The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan yeni bir çalışmanın olası sonuçlarından biri. Çalışmada yer almayan, Manoa’daki Hawaii Üniversitesi’nden gökbilimci Richard Brent Tully, bulgunun “olağanüstü derecede temel nitelikteki soruları gündeme getirdiğini” söyledi. Gökbilimciler, galaksinin görünür kenarındaki yıldızların ve diğer görünür malzemelerin dönme şekli nedeniyle karanlık maddenin var olduğundan şüpheleniyorlardı. Galaktik merkezden uzaktaki nesnelerin dönüş hızları, teleskoplarda görülen parlak madde miktarı göz önüne alındığında olması gerekenden çok daha yüksek. Fizikçilerin mevcut yerçekimi anlayışına göre bu durum, devasa bir görünmez madde rezervinin bu yıldızları çekiştiriyor olması gerektiği anlamına geliyor.
Yeni sonuçlar, devasa nesnelerin uzay ve zamanın dokusunu çarpıttığı gerçeğine dayanıyor. Galaksiler muazzam miktarda görünür yıldız, gaz ve tozdan ve aynı zamanda – teoriye göre – devasa bir görünmez karanlık madde halesinden oluşuyor. Bu, ışığın bir galaksinin yanından geçerken büküleceği ve bozulacağı anlamına geliyor; bu da kütleçekimsel merceklenme olarak bilinen bir etki. Bunu bilen Cleveland’daki Case Western Reserve Üniversitesi’nden gökbilimci Tobias Mistele ve meslektaşları, yaptıkları araştırmalar ile başından beri var sanılan kara maddenin aslında olmayabileceğini ortaya çıkardı. Yani bildiğimiz her konuda yanılıyor olabiliriz.
Epic, Apple’ın üçüncü taraf uygulama mağazasına kabul edildi