Bilim insanları, kanserlere neden olan eski virüslerin bıraktığı ‘çöp’ DNA’yı buldu

Bilim insanları, kanserlere neden olan eski virüslerin bıraktığı 'çöp' DNA'yı buldu

Yeni bir çalışma ile bilim insanları atalarımızı enfekte eden virüslerin geride bıraktığı DNA parçalarının aktive edilerek günümüz insanlarında kansere neden olabileceğini ortaya koydu.

İnsan genomu, on milyonlarca yıl önce primat atalarımıza bulaşan virüslerin geride bıraktığı DNA parçalarının yanı sıra yaşamın yapı taşları olarak hizmet eden 20.000’den fazla gene sahip. Daha önceki çalışmalara göre bu tür virüs DNA’sı insan genomunun yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor. Bu DNA parçaları, genomumuzda geride kalan artık parçalar. Modern kanserlere neden olan eski virüsler de denebilir. Zamanla bu DNA bölümleri insan spermlerine, yumurtalarına ve embriyolarına sızarak gelecek nesiller için fosil kayıtları olarak vücudumuza işlendi ve bu süreçte insanın evrimini şekillendirdi.

Bilim insanları, kanserlere neden olan eski virüslerin bıraktığı 'çöp' DNA'yı buldu

Örneğin bilim insanları yakın zamanda genomumuzdaki bu eski viral DNA parçalarının, Kovid-19 salgınının ardındaki yeni koronavirüs gibi günümüz patojenlerine karşı bağışıklık tepkimize katkıda bulunduğunu keşfetti.

Ancak Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bu “çöp DNA” parçaları yeniden uyandırıldığında, insanlarda kanserin hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olmada kritik bir rol oynayabilirler.

Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu viral hurda DNA’nın susturulmasının kanser tedavilerinin daha iyi sonuç vermesini sağlayabileceğini söylüyor. Çalışmanın ortak yazarı bilim insanı Edward Chuong, “Çalışmamız, günümüz hastalıklarının, yakın zamana kadar çok az sayıda araştırmacının dikkat ettiği bu eski viral enfeksiyonlardan önemli ölçüde etkilenebileceğini gösteriyor” dedi.

TECNO POVA 6 Pro 5G: Oyun ve Eğlence Deneyimini Sınırların Ötesine Taşıyor