#İŞBİRLİĞİ
Hayatımıza facebook girdiğinden beri çok konuşulan bir yere sahip oldu. Hayatımızın bir kopyasını da, oraya yapıştırdık. Gittiğimiz her yeri facebookla paylaştık, yediğimiz yemeği, düşündüğümüz her şeyi facebooka yazdık. Hayatımızı facebooka bağlı hale getirdik.
Facebook bizi internet alemine daha da bağladı. Cazibeli ve eğlenceli bir hale getirdi. Bu da bağımlılık konusunda ki tartışmaları beraberinde getirdi. Bağımlılığın zararlarından bahsedildi. Facebook kapatılmak istendi. Ruh sağlığı konusunda çocuklara zararlı olduğu yazıldı. Yaş sınırı getirilmeli diyenler bile vardı. Ama bir gerçek var ki, bağımlısı olduk. Hatta bu bağımlılık konusuna facebook ağlarında eğlenceli esprilerle değinildi. Kitaplardan çok facebook sayfalarını karıştırdığımız söylendi. Kendimize bakmaktan çok sevdiklerimizin profiline baktığımız söylendi. Şimdi bu bağımlılık üzerinde araşırma yapan bilim adamları bunun nedenini saptamışlar. Sebebi olarak ise şu kanıya varmışlar. Nasıl insanlar yemek yerlerken mutlu oluyorlar ve beyinlerinde mutluluk hormonu salgılanıyor. Böylece yemek yeme işi daha zevkli bir hal alıyor. İşte facebookta da, yaptığımız paylaşımlar, resimler, yazılar, bulunduğumuz yeri yazma gibi aktiviteler ne kadar çok oluyorsa, beynimizde o derece mutluluk hormonu salgılıyor ve facebook, kimi için mutlu olmanın sırlarını taşıyor. Buna hak vermiyor değilim. Karşılaştıysanız anlık beğeni gelsin diye profil oluşturanlar var. Bunların bir de kendilerini ekleyeceklere mesajı oluyor. Anlık beğeni yapmayacaksan ekleme… Yani ne demek bu? Resmen mutlu olmak için facebookta piyasa kurulmuş. İnsanlar mutlu olmak için beğenecek eleman avındalar paylaşımlarını.
Bizim böyle bir derdimiz yok. Sanal alemde mutluluğu kim yakalamış da bizler bulalım. Ama bilim adamları araştırma yapmışlar. Beğeniler ve yorumlar ne kadar çoksa insan o kadar mutlu oluyor. Doğrudur belki… beğenilmek ve yorum almak. Facebook sayfası yöneten adminlerde de, bu durum gözle görülebiliyor. Adam beğeni almadığı için ağlayacak nerdeyse. Hatta istifa ediyorum diyerek, facebook sayfasını kapatanını bile gördüm. Neden peki? Beğeni almadığı için. Bilim adamlarının haklı olduğunu düşünmeye başladım. Bu duruma kendimizi kaptırmasak iyi olur. İşte facebook konusunun bağımlılık hikayesinde yatan masum bir mutluluk… Herkes mutlu olmak ister. Facebookta da, bunu bırakın yaşasınlar.