Dünyanın en ağır hastalıklarından bir tanesi olarak bilinen beyin tümörü yapay zekayla keşfedilmeyi bekliyor. İşte yaşanan son gelişmeler.
Intel ve Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmalar sonucunda yapay zekanın çok daha farklı bir alanda kullanılabileceği görüldü. Intel Labs Baş Mühendisi Jason Martin, “Yapay zekâ, beyin tümörünün erken tespiti için oldukça umut verici olduğunu gösterdi ancak tam potansiyeline ulaşması için tek bir tıp merkezinin sahip olduğundan çok daha fazla veri gerekecek” diyerek projeyi genel hatlarıyla anlatmış oldu.
Yapay zeka derin öğrenme için veri toplayacak
Ulusal Sağlık ve Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen sistem; ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Hindistan gibi ülkelerde yer alan 29 farklı kurumla iş birliğine gidiyor. Kurulan bu yeni sistem çok fazla veriye ihtiyaç duyuyor. Verilerin işlenmesi ile birlikte yapay zeka daha deneyimli bir şekilde çalışma yapabilecek.
Çalışmalarla ilgili en çok soru işareti yaratan detaylardan birisi de veri gizliliği ile ilgili. Hastanelerde kayıtlı olan kişilerin verileri paylaşılırsa bu büyük bir sorun yaratabilir. Durumun farkında olan güvenlik uzmanlarının önerileri ile birlikte Intel, bazı önlemler aldı. Öncelikle kayıtlı olan bilgiler sağlık bilimlerinde tutulacak. Buradaki sonuçlar sayesinde yapay zekanın derin öğrenme sürecine katkıda bulunulacak. Hemen ardından oradan çıkan sonuçlar Intel şirketinin yapay zeka platformu ile paylaşılacak.
Yeni sistemin doğruluk payı geleneksel sistem ile kıyaslandığında en az %99 daha etkili olduğunu söylemek mümkün. Firma şimdilik beyin tümörlerini doğru tespit etmek üzerine çalışmasına rağmen ilerleyen yıllarda daha farklı alanlarda da aktif olmak istiyor. Sizce geliştirilen bu yeni sistem daha başka nerelerde kullanılabilir? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.