Beyin hakkında şaşırtıcı buluş! Bakın uyurken ne oluyor

Beyin hakkında şaşırtıcı buluş! Bakın uyurken ne oluyor

Yeni bir araştırmanın bulgularına göre beyin, uyku sırasında çevresel uyaranlara seçici olarak yanıt vermeye devam ediyor. Bu tür tepkilerin işlevsel rolü belli değil. Bilgi işleme mi yoksa daha çok duyusal etki mi yansıtılıyor belli değil. İşte detaylar.

Tam bir gece uykusu sırasında yapılan testte insan beyni hakkında yeni bulgular bulundu. kaydederken, Beyin tanıdık bir ses veya tanıdık olmayan bir ses tarafından kendi adını duyduğunda uyku sırasında bile olsa tepki veriyor. Biz uyurken bile çalışkan beynimiz bizi hayatta tutmak için çalışmaya devam ediyor. Kalp atışlarımızın ve nefes almamızın yolunda gitmesini sağlıyot, gün boyunca biriktirdikleri atıkları yıkıyor, anılarımızı sıralıyor ve dosyalıyor. Yeni bir araştırmaya göre, şimdi tüm bunları ve daha fazlasını yaparken çevremizdeki yabancı tehlikeleri de izliyor.

Beyin hakkında şaşırtıcı buluş! Bakın uyurken ne oluyor

Salzburg Üniversitesi’nden bilişsel sinirbilimci Manuel üchabus bir deney gerçekleştirdi. Schabus ve meslektaşları, 17 gönüllü ile uyku sırasında test yaptı. Uyku laboratuvarının yeni ortamına uyum sağlamak için geçen bir geceden sonra, gönüllülere beyin dalgalarını, oksijen seviyelerini, kalp ve solunum hızlarını ve hareketlerini kaydetmek için polisomnografi yapıldı. Çalışmanın ilk yazarı ve bilişsel sinirbilimci Mohamed Ameen Twitter’da “Katılımcılara kendi isimlerinin ve iki tanıdık olmayan ismin ses kayıtlarını sunduk. Bu isimler tanıdık bir ses ya da tanıdık olmayan bir ses tarafından söylendi” dedi. “Beyin uyku sırasında dahi olsa kendi sesini duyduğunda tepki verdi” ifadeleri kullanıldı.

WhatsApp sohbetlerinizi Android’den iOS’a aktarmanıza izin verecek