Avrupa Birliği ile Almanya arasında büyük tartışmalara neden olan içten yanmalı motora sahip otomobillerin yasaklanma tarihi sonunda netleşti. İşte AB’nin bu konudaki nihai kararı.
Benzinli ve mazotlu otomobiller için yolun sonu göründü. Avrupa Birliği, örgüt bazında bakıldığında dünyanın en büyük ekonomik topluluklarından biri. Ancak söz konusu kriter otomobil üretimi olduğunda, bünyesinde bulundurduğu Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerle dünya otomobil üretiminin büyük bir kısmını elinde bulundurduğu tartışılmaz bir gerçek. İşte tam da bu yüzden birliğin otomobil üretimi konusunda aldığı her karar, dünya genelinde büyük yankı uyandırıyor.
Hatırlanacağı üzere, yakın zamanda alınan karara göre, Avrupa Birliği sınırları içerisinde 2035 yılından itibaren içten yanmalı otomobil üretiminin yasaklanması kararlaştırılmış ancak henüz bu karar bir yasaya bağlanmayarak son bir görüşme için ileri tarihe ertelenmişti. İşte beklenen görüşme gerçekleşti ve birlik nihai kararını açıklayarak birliğe üye ülke sınırları içerisinde 2035 yılından itibaren hiçbir şekilde içten yanmalı otomobil ve kamyonet üretilemeyeceğini açıkladı.
Benzinli ve mazotlu otomobiller için yolun sonu göründü
Eğer bu karardan bir sapma olmazsa, 1 Ocak 2035 tarihi itibariyle Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde bulunan hiçbir otomotiv üreticisi benzinli veya dizel araç üretemeyecek. Bununla birlikte açıklanan bir başka karara göreyse, 2035 yılına kadar ortalama karbon emisyonu yüzde 55 oranında azaltılmış olunacak.
Tabi 2035 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip araç üretilmeyecek olması mevcut araçların da kullanımdan kalkacağı anlamına gelmiyor. Otoriteler tarafından yapılan tahminlere göre, mevcut araçların büyük bir bölümünün ortadan kalkabilmesi için 2050 yılına kadar beklenilmesi gerekebilir.
Mark Zuckerberg, Meta aleyhindeki davada ifade verecek