Otomotiv endüstrisinde bir devrin sonu: Dizel otomobiller

dizel otomobiller

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Avrupa’daki dizel otomobil satışları hakkında hazırladığı rapordaki veriler dizel otomobiller için yolun sonuna gelindiğini açıkça gösteriyor. İşte hazırlanan o rapor… 

2015 yılında meydana gelen dieselgate skandalından sonra dünyanın en gelişmiş otomotiv endüstrisine sahip olan Avrupa’da hiçbir şey yolunda gitmedi. Olayın otomotiv endüstrisine indirdiği darbe aradan üç yıl geçmesine rağmen etkisini hala sürdürüyor. Otomobil üreticileri ve hükümetler arasındaki güvensizlik ortamı hala sürüyor.

Avrupa Birliği ise otomobil üreticilerine giderek karşılanması imkansız hale gelen CO2 emisyon hedefleri koymaya devam ediyor. 1 Eylül’de yürürlüğe giren Küresel Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü (WLTP) ile mevcut dizel modelleri Euro 6d emisyon standartlarına göre sertifikalandırmak oldukça zor. Öte yandan Almanya örneğinde olduğu gibi hükümetler eyalet yönetimlerine uygun görmedikleri bazı dizel modelleri trafikten çekme veya şehir merkezlerine girişini yasaklama gibi bir takım yetkiler veriyor. Hatta Berlin, Paris ve Londra gibi birçok büyük Avrupa şehri, hava kirliliğine karşı mücadele kapsamında dizel araçlar için bir takım yaptırımlar planlıyor.

Sıfır otomobil alıcılarının bazı endişelerden dolayı dizelleri terk etmesi ile yılın ilk yarısında Avrupa’daki dizel otomobil satışlarında keskin bir düşüş yarattı. Kısacası 2015’te patlak veren dieselgate skandalı otomotiv endüstrisine pahalıya patladı. Ayrıca bir şekilde sektörün geleceğini de yönlendirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı: “Dizel motorlu araçlara yönelik rahatsızlık tüm Avrupa’ya yayılıyor.”

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2018’in ilk yarısını baz alarak hazırladığı rapora göre dizellerin Avrupa’daki pazar payı %36,5’e geriledi. 2017 yılında dizellerin aynı pazardaki payının %42,5 olduğunu göz önüne alırsak bu ciddi bir düşüş demektir. Gelelim Mercedes-Benz, BMW ve Volkwagen Group (Volkswagen, Audi, Porsche, SEAT ve Skoda) gibi dünyanın en büyük dizel otomobil üreticilerine ev sahipliği yapan Almanya’ya. Almanya’daki dizel otomobil satışları yılın ilk yarısında sert bir düşüşle %31’e kadar geriledi.

Dizellerin düşüşünden bu kadar bahsetmişken bir de dizel motorların yükselişe geçtiği döneme bir göz atalım. 1973-1974’te yaşanan petrol krizi ile birlikte petrol fiyatlarının endişe verici düzeydeki artışı ve krizin ortaya çıkardığı ekonomik etkilerin uzun yıllar sürmesi ile birlikte Avrupa’daki hükümetler petrol tüketimini azaltmaya karar verdi. İşte yüksek verimli dizel motorlar da bu dönemde yükselişe geçti ve 1980’den bu yana yaklaşık 40 yıldır otomotiv endüstrisinin zirvesinde yer aldı. Uzun yıllar revaçta olan dizeller 2015 yılında önlenemez bir düşüşe geçti. Böyle giderse uzun zamandır oyun kurucu olduğu otomotiv endüstrisinde oyun dışı kalması işten bile değil.

Renault dizel modellerin fişini çekiyor!

dizel otomobiller