Basit şifreler koymak büyük tehlike yaratabilir!

siber güvenlik

Günlük hayatımızın neredeyse her alanında kullandığımız güvenlik kilitlerimize basit şifreler koymak ciddi bir güvenlik hasarı ortaya çıkarabiliyor. Bununla ilgili yapılan araştırmalar sonuçların tahmin edilenden çok daha ağır olduğunu gösteriyor.

Güvenlik kilitlerine basit şifreler vermek istemeyen kişiler zor şifreleri ilerleyen zamanlarda hatırlamakta güçlük çekiyor. Bu nedenle şifrenizi yenilediğimizde de güvenlik açığı ortaya çıkabilir. Verizon’un 2019 Veri İhlali Araştırma Raporu güvenlik açığı problemlerinin %80 oranında şifrelerden kaynaklandığını ortaya koydu.

Basit şifreler koymak ciddi kayıplara yol açabilir

Yapılan araştırmalarda basit şifre kullanan kişilerin güvenliği aslında o kadar da önemsemediği ortaya çıktı. Bu kişiler zor şifreler ile uğraşmak istemediği için böyle bir yöntem deniyor.

güvenlik

Günümüz teknolojisinde basit şifrelere bile artık gerek duyulmuyor. Bunun yerine yüz tanıma teknolojisi veya parmak izi gibi bazı farklı yöntemler tercih ediliyor. Bu yöntemler diğerlerine göre çok daha güvenli görünüyor. Bireysel anlamda ortaya çıkabilecek veri ihlalleri çok büyük bir zarara neden olmazken, kurumsal şirketlerin böyle bir açık yaşaması devasa kayıplara yol açabilir.

Veri çalınması durumunda ortalama 148 milyon, yalnızca veri ihlalindeyse ortalama 3,86 milyon dolarlık zararlar meydana gelebiliyor ve şirketler için bunlar son derece büyük kayıplar. Peki sizce basit şifre kullanımı gerçekten de veri güvenliğini zedeliyor mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Bilgisayar şifresi kavramının mucidi 93 yaşında vefat etti