Android’in desenli kilidi güvenli değil!

android desenli kilit

Norveç Üniversitesi’nin Bilim ve Teknoloji bölümü tarafından yapılan bir araştırma gösteriyor ki Android işletim sisteminin desenli ekran kilidi, tahmin ettiğimiz kadar güvenli değil. Kullanıcılar sürekli benzer şifreler kullanarak telefonlarını düşündükleri kadar koruyamıyor. Android desenli ekran kilidinin zaafları haberimizde.

android-desenli-kilit

Çalışmanın sonuçlarına göre kullanıcılar genellikle birbirine benzeyen şekiller oluşturuyor. Birbirine benzeyen şifreleri bulmak oldukça kolaylaşıyor. 4000’den fazla denek üzerinde yapılan çalışma gösterdi ki kullanıcıların %77’si şekillerine dört köşeden birinde başlıyor. Bu kişilerinde %44’ü kilitlerini çizmeye üst köşeden başlıyor. Desenli kilitte kullanıcılar genellikle 5 noktayı geçmeyecek şekilde kilitlerini ayarlıyor. Böyle olunca da aslında deseneli kilit, normal şifrelerden çok daha kolay şekilde bulunabiliyor. Tam anlamıyla güvenli bir desenli kilit için 7 veya 8 noktadan geçmek gerektiği söyleniyor. Her yeni noktadan geçişiniz, binlerce yeni kombinasyon yaratacağı için güvenlik seviyesini artırıyor.

Rakamsal şifreler konusunda “123456”, “qwerty” gibi son derece basit şifrelere benzer şekilde kullanıcılar, sevdikleri insanların veya kendilerinin baş harfleriyle desen oluşturmaya oldukça meyilli. Yani desenli kilit konusunda en yaygın kullanım bir harfi çizmek. Ancak bu, ilk denenecekeler listesinde olduğu için sandığınız kadar korunmanız mümkün değil. Diğer yandan şekilleri çizerkenki iz büyük bir güvenlik zaafiyeti daha oluşturuyor. Araştırma, bu izin kapatılması gerektiğini gösteriyor. Ve tabii ki parmak izleri. Kitlenen akıllı telefon ekranlarında deseni çizerken yaptığınız iz, yine desenininiz istemediğiniz kişiler tarafından görülmesini sağlayabilir. Son olarak araştırmanın bir diğer sonucu da şu; erkekler, kadınlardan daha karmaşık desenleri tercih ederken, kadınlar ağırlıklı olarak 4 noktalı desenler tercih etmiş.

Media Markt ikinci el telefon alım-satımına başlayacak!