Ay’daki su milyarlarca yıllık olabilir

NASA Ay yüzeyinde enerji

Uzay görevleri için son derece kritik bir öneme sahip olan Ay’daki su birikintileri ne yazık ki pek kullanılabilir değil. Bilim insanları daha kullanılabilir sular bulabilmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. İşte haberimizin detayları.

Özellikle de NASA tarafından büyük bir ısrarla vurgulanan Ay’daki buzlar birçok kişinin umudu. Büyük uzay yolculuklarında kullanılması planlanan Ay, birçok tesis ile birlikte adeta uzay istasyonu haline getirilecek. Böylece Mars gibi uzak gezegenlere yapılacak yolculuklar daha az riskli olacak.

Ay’daki su kraterlerin içerisinde sıkışmış durumda

Ay Keşif Aracı Orbiter’in verileri Güney kutbunda yer alan bazı buzulları keşfetti. Buzullar yaklaşık olarak 3 milyar yıl öncesine ait gibi görünüyor.

Dunya ve ay

Brown Üniversitesi’nden araştırmacı Ariel Deutsch, “Bu bizim için bir sürpriz oldu. Daha önce birikintilerde hiç buz gözlemi yapılmamıştı” diyerek şaşkınlığını ifade etmiş oldu. İlerleyen zamanlarda çok daha fazla su birikintisi bulunacak. Böylece Ay yüzeyinde yer alan suların insanların kullanabileceği forma getirilmesi planlanıyor.

Her ne kadar NASA tarafından yapılan açıklamalara göre buzullar kullanılmasa bile, ilerleyen zamanlarda insanların su ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. Peki sizce NASA uzun süreli uzay görevleri için su kaynaklarını buralardan sağlayabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

SpaceX teknolojileri NASA tarafından paylaşılabilir