Avrupa Apple ve diğer üreticileri zorunlu tutacak

Apple ve Facebook

Avrupa Parlamentosu, USB-C’yi AB’de ortak şarj standardı yapmak için oy kullandı. Bölgede satılan 100 W’a kadar güç sağlayan tüm mobil cihazların (telefonlar, tabletler ve kulaklıklar dahil) 2024’ün sonuna kadar bir USB-C şarj bağlantı noktasıyla gelmesi gerekecek.

Avrupa Apple ve diğer üreticileri zorunlu tutacak. Dizüstü bilgisayarların 2026 baharına kadar geçiş yapması gerekecek. Bu sürelerden önce piyasaya çıkan cihazlar ise yasadan etkilenmeyecek.

Düzenleme, insanların yeni cihazlara güç sağlamak için mevcut şarj cihazlarını kullanmasına izin vererek e-atığı azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca, kullanıcıları tek bir üreticinin tescilli biçimlerine bağlı tutan teknolojik “kilitlenmeyi” ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Oylama benzer şekilde hızlı şarj desteği beklentilerini de belirliyor: cihazlar USB-C’nin Güç Dağıtımı spesifikasyonundan en az 18W sunacak.

Avrupa Apple

AB uzun süredir ortak bir şarj cihazı için çağrıda bulunuyordu ve bu süreçte mikro-USB gibi standartları zorlayarak çeşitli konektörlerin azaltılmasına da yardımcı oldu. Ancak Birlik, gönüllü çabaların kullanıcılar için “somut sonuçlara” yol açmadığını iddia ediyor. Bu, geçen yıl Eylül ayında resmi bir yasama önerisine yol açtı.

Avrupa Apple

Avrupa Apple ve diğer üreticileri zorunlu tutacak

Bu gereksinimin öncelikle, daha geniş bir endüstride USB-C’ye geçişine rağmen iPhone’larda ve diğer bazı cihazlarda tescilli Lightning bağlantı noktalarına takılan Apple’ı etkileyeceği bir sır değil. Bu, iPhone 14 serisi veya ikinci nesil AirPods Pro gibi mevcut Lightning donanımlı ürünlerin satışlarını sınırlandırmayacak, ancak şirketi gelecekte USB-C’ye geçmeye zorlayacak. Birden fazla söylenti, Apple’ın 2023’te gelebilecek USB-C iPhone’ları zaten test ettiğini ve giriş seviyesi iPad’in bu sonbaharda bağlantı noktasını kullanabileceğini öne sürdü.

Avrupa Apple

Önlemin uzun vadeli etkisi hakkında endişeler var. Parlamento raportörü Alex Agius Saliba, yasanın gelecekteki “yenilikçi şarj çözümlerinin” geliştirilmesine izin vereceğini söylerken, şirketlerin geçiş yapmadan önce AB onayını beklemesi gerekecek. Yasa ayrıca 100W’ın üzerindeki donanımları da kapsamıyor, bu nedenle üreticilerin yüksek performanslı dizüstü bilgisayarlar için USB-C 2.1’i (240W’a kadar güç dağıtımıyla) benimsemesine gerek kalmayacak.

Galaxy S23 serisi hızlı şarj teknolojisi ile sınıfta kalabilir