Edison’un İntikamı

images6

Edison’un intikamı

Sıradan USB kablosu elektriksel devrimin bir parçası olabilir mi? Usb kablosu  güç kaynaklarını  daha çevre dostu ve daha ucuz yapacak mı?
20131019_IRD001_0

Fiddly kabloları, yolculuklarda kullanılması gereken fişler , soketler, ve bir çok adaptör cihazları yasaklandı. Fakat USB(Evrensel Seri Yol) seyehat edenlerin  yaşamını kolaylaştırdı.  Çoğu telefon ve diğer küçük elektronik cihaz, bilgisayara veya adaptöre takılı basit bir USB kablosundan şarz olabiliyor. Otel odaları, uçak koltukları, arabalar ve yeni binalar standart elektriksel bağlantı için gittikçe artan USB soketlere sahip olmaya başladılar.

Şimdi ise daha büyük bir değişim beliriyor. 2014 den itibaren, bir USB kablosu  daha büyük elektronik cihazlar için elektrik sağlama yeteneğine kavuşacaklar. Uzun dönem bazında , bu değişim evlere ve ofislere  elektrik maliyetlerini azaltacak şekilde ve verimliliği arttırarak girecek.

USB’yi icat eden kişi Ajay Bhatt güç üzerine düşünmekte çok ısrarcı. Onun temel amacı bilgisayara takılan şeylerdeki karışıklığı ve zaman israfını yok etmek. Klavye, fare, hoparlörler ve diğer farklı kablolara sahip başka cihazlar ve aynı zamanda sürücüler gibi. USB bağlantısının ana rolü, bilgisayara , cihazları yönetmede ve haberleştirmede yardımcı olmaktır.

Mr. Bhatt yeni bir şarj sistemi yaratmayı hiç düşünmedi. Gerçekte elektriğin akması(var olan standart 10 watt’a kadar) iPad  benzeri cihazlar için ancak yeterlidir. Hala USB şarj etme varsayıla telefonlar, elektronik okuyucular ve diğer  küçük elektronik cihazlar içindir. Yaratıcı mucitler  fanları, ince dolabları ve oyuncak roket-fırlatıcılarını çalıştırması için ince uzun USB güç destekleri ilave ettiler.

Büyük değişim gelecek sene yeni bir USB PD(Güç Dağıtıcısı-Power Delivery) standardı ile gelecek. Bu değişim  daha çok esneklik getirecek ve 100 watt’a kadar enerji sağlayacak. Londra ofisinde Simon Daniel, Moixa’nın kurucusu, teknoloji şirketi, daha düşük enerjili voltajı LED lambaları için kullanmakta, aynı devre üzerinde çalıştırmaktadır. Monitörleri, yazıcıları ve küçük masaüstlerini çalıştırmak için USB PD kullanmaktadır. Büyük voltajlar mikrodalga fırın, su ısıtıcısı gibi cihazlar için kullanılmaktadır.