Apple WhatsApp ve Threads’i Çin App Store’dan kaldırdı

Apple WhatsApp ve Threads'i Çin App Store'dan kaldırdı

The Wall Street Journal ve The New York Times’a göre Çin’deki Apple kullanıcıları artık WhatsApp ve Threads’i App Store’dan bulup indiremeyecek. İşte tüm detaylar.

Şirket, Çin’in internet düzenleyicisi Siber Uzay İdaresi’nden “ulusal güvenlik kaygılarına dayanarak” aldığı emirlere uymak için uygulamaları mağazadan çektiğini söyledi. Yayınlara, “[faaliyet gösterdiği] ülkelerdeki yasalara, [aynı fikirde olmasa da] uymak zorunda olduğunu” açıkladı. Çin’in Büyük Güvenlik Duvarı, ülkedeki pek çok yerel olmayan uygulama ve teknolojiyi engelliyor ve yerel halkın bunlardan herhangi birine erişmek istemeleri durumunda VPN kullanması gerekiyor. Meta’nın Facebook ve Instagram’ı bu uygulamalardan ikisi, ancak WhatsApp ve Threads şu ana kadar indirilebiliyordu. Çin’den bu uygulamalar yasaklama emri, Senato’nun ABD’de TikTok yasağına yol açabilecek bir yasa tasarısını oylamaya hazırlanmasından kısa bir süre önce geldi. Uygulamaların ulusal güvenlik kaygısı taşıdığı yönündeki endişeler TikTok’un da ABD için tehdit olduğu söylentilerinin üzerine atıldı.

Apple WhatsApp ve Threads'i Çin App Store'dan kaldırdı

Tasarının mevcut versiyonunda ByteDance’in TikTok’u elden çıkarmak için bir yılı olacak, aksi takdirde kısa biçimli video paylaşım platformu uygulama mağazalarından yasaklanacak. Ukrayna ve İsrail’e yardımı da içeren paketin bir parçası olan tasarının Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Başkan Joe Biden daha önce paketi desteklediğini ve tasarıları derhal imzalayarak yasalaştıracağını söylemişti. ABD ve Çin arasındaki uygulama savaşı şimdi Apple’ı da dahil etti.

Kripto uzmanları Bitcoin fiyatlarında tarihi bir değişim bekliyor