VPN Uygulamaları App Store’dan Kaldırıldı

çin

Çin’deki VPN yasağının ardından Apple, VPN uygulamalarını Çin App Store’undan kaldırdı. Peki Çin neden böyle bir yasak uyguluyor?

Bildiğiniz gibi Çin hükumeti internete ciddi kısıtlamalar uyguluyor ve kullanıcı gizliliği konusunda da tepki çeken işlere imza atıyor. Hal böyle olunca kullanıcılar kısıtlamaları kaldırmak ve gizliliği korumak için VPN’e yöneliyorlar. Fakat Çin bunu da engelleme yoluna gidiyor. Çin Seddi adını güvenlik duvarı kapsamında geçtiğimiz aylarda VPN kullanmayı yasaklamış, internet sağlayıcıları da bu konuda uyarmıştı. Tüm bunlara rağmen kullanımın tamamen önüne geçemeyen Çin, bu kez de App Store’a el attı.

Mahkeme kararıyla kaldırıldı

Çin hükumeti, mahkeme kararıyla Apple’ın kapısını çaldı ve tüm VPN uygulamalarının kaldırılmasını istedi. Mahkeme kararını uygulayan şirket, Çin’deki kullanıcıları için VPN uygulamalarını mağazasından kaldırdı. Olay üzerine insanlar ve VPN şirketleri Apple’ı, Çin’e çanak tutmak ile suçladı.

Play Store’dan da kaldırılabilir

VPN işini kökünden kazıma konusunda oldukça kararlı gözüken Çin hükumeti, ilerleyen dönemde benzer bir işi Google Play Store için de yapabilir. Halihazırda Facebook, Google, Twitter, Dropbox gibi çok ünlü sitelerin yasak olduğu ülkede şimdi insanlar başka arayışlara girmiş durumdalar. Teknolojinin hiçbir sınır kabul etmediği şu günlerde insanlar ne gibi bir çözüm yolu bulacak merak ediyoruz. Önümüzdeki günlerde insanlarla devlet arasındaki bu anlaşmazlık ne duruma gelecek onu da her birlikte göreceğiz.