Apple, TouchID defterini kapatıyor

apple 1

Apple ilk olarak iPhone 5s ile kullanmaya başladığı TouchID sistemini tamamen rafa kaldırmaya hazırlanıyor. İşte detaylar.

Parmak izi okuyucusunu telefonlarda ilk kullanan firma Motorola’ydı. Motorola Atrix isimli modelinde pek de iyi bir teknolojiye sahip olmayan orta düzey bir parmak okuma sistemine yer vermişti. Çok da başarılı olmayan bu sistem, doğal olarak pek ses getirmedi. Fakat Apple’ın ilk kez iPhone 5s’te kullandığı TouchID tepki süreleri ve ayırt edici özelliği ile pazarda sivrilmeyi başardı. Zaten sonrasında diğer akıllı telefon üreticilerinin de parmak izi okuyucusuna karşın tutum değiştirdiklerini gördük.

Önümüzdeki yıl pazardaki Android tabanlı telefonların yüzde 80’e yakınında parmak izi okuyucusunun bulunması bekleniyor. Fakat ünlü Apple analisti Ming-Chi Kuo’ya göre Apple için TouchID defteri çoktan kapandı. Zira Apple’ın 2018 çıkacak olan tüm modellerinde TouchID’nin yerine FaceID’yi tercih etmesi bekleniyor. Üstelik bu yeni güvenlik sistemi yalnızca iPhone modelleriyle de sınırlı kalmayacak. Sızdırılan bazı raporlara göre, önümüzdeki sene tanıtılacak olan iPad modellerinde de FaceID’nin tercih edilmesi söz konusu.

Açıkçası Apple’ın 2018’de çıkaracağı tüm telefonlarda FaceID’ye yönelmesi sürpriz olmaz. Zira bu sene çıkan iPhone 8 ve 8 Plus’ın ne derece başarılı oldukları ortada. Muhtemelen Cupertino merkezli şirket, aynı hataya ikinci defa düşmeyecektir.

Belki klasik iPhone çizgisi 2018’de de korunabilir. Fakat FaceID’nin yeni model iPhone modellerinde boy gösterecek olmasına kesin gözüyle bakabiliriz.