Ford, Kazayı Önceden Görebilen Bir Sistem Geliştirdi

ford

Ford firması trafik kazalarında yaşanan ölümleri azaltmak amaçıyla yaptığı çalışmaların meyvesini verdiğini açıkladı. Kısa süre önce üzerinde çalıştıkları kaza engelleyici sistemin tanıtımını medya mensuplarına yaptı. Ford firmasının ürettiği sistem; herhangi bir kaza riskinde kontrolü insandan alan bir sistemdir.

Almanya tesislerinde yaptığı çalışmalarda Ford, kazayı önceden saptaya bilen ve kontrolü sürücüden devralan bir direksiyon üretti. Böylece yapılmak istenen insan hatalarından kaynaklı kazaları sıfıra indirmek. Diğer otomobil firmalarının da kazaları önleme hususunda çalışmalar yaptığını bildiren Ford yetkilisi, en iyi çalışma olarak kendi sistemlerini gösterdi. Kendi sistemlerinin 200 metrelik bir mesafeyi tarayabilen üç radardan ve bir dizi ultrasonik sensör ile kameradan oluştuğunu anlattı. Kazanın geleceğini duruma göre algılayabilen sistem ilk olarak arabanın içerisine monte edilen ekran sayesinde sürücüyü uyarıyor. Ancak sürücünün kazanın geleceği yeri fark etmemesinden dolayı herhangi bir önleme başvurmadığı anlaşıldığında, sistem otomatik olarak devreye giriyor.

ford

Bu sistem gerçekten işe yarayabilecek bir sistem. Düşünsenize arabayla yolda ilerlerken dikkatsizliğinizden dolayı yaşanabilecek bir kaza engelleniyor. Sağdan veya soldan bir araba geldi. Bu gelen bir yaya da olabilir. Ancak siz görmediniz. Sistemden gelen uyarılarda sizi kendinize getirmedi. Bu durumda sistem kendiliğinden harekete geçiyor ve fren sistemi, güvenlik sistemi devreye giriyor. Arabalarda bu tür güvenlik sistemleri çok popüler olmaya başladı. Malumunuzdur geçen senelerde de bu tür bir güvenlik sistemi tanıtıldı. Tanıtılan sistem sinyal vermeden şeridinizi değiştirmenizin önüne geçmeyi amaçlayan uyarı uygulamasıydı. Eğer sinyal vermeden şerit değiştirmeye kalktığınızda direksiyon titreyerek sizi uyarıyordu. Bir de frenleme sistemi tanıtılmıştı. Eğer arabanın önünde bir nesnenin olduğu fark edildiğinde kazada ki şiddeti azaltmak adına ani frenleme sistemi devreye giriyordu.

BU gibi güvenlik sistemleri artmaya başlarsa, trafik kazalarında ki ölümler ve yaralanmalarda bir düşüş kaydedilebilir.