Düşüşe geçen Mac satışları OLED ekran üreticilerini korkuttu

123 1

Apple önümüzdeki birkaç yıl içinde Mac’ler ve iPad’lerde OLED ekran kullanmayı planlıyor. Gelecek sene çıkacak iPad Pro’larda OLED ekran olacak. Ancak Kore’den gelen yeni bir rapor Mac satışlarındaki düşüş nedeniyle tedarikçilerin OLED üretim hatlarındaki yatırımlarını geciktirdiğini ileri sürüyor.

Apple’ın ilk OLED iPad modelleri 2024’te kullanıcıların beğenisine sunulacak. Güney Koreli tedarikçiler Samsung Display ve LG Display, Apple’ın ihtiyacını karşılamak için mevcut 6. nesil OLED üretim hatlarını kullanmayı planlıyor. Ayrıca planlar arasında 8. nesil hatların kurulması var. 8. nesil hatlar, OLED panel üretimini artırıp, maliyeti düşürmeyi sağlayacak. Koreli yayın The Elec’e göre Samsung ve LG, 8. nesil üretim hatları için gerekli temel ekipman siparişini vermedi. Bu hatların tamamlanması da en az bir yıl sürecek.

The Elec’in kaynakları Samsung ve LG’nin 8. nesil hatlara yatırım yapma konusunda tereddüt ettiğini, çünkü kârla ilgili endişeleri olduğunu öne sürüyor. Bunda Mac satışlarında olan düşüş ve Apple’ın ne kadar OLED panel sipariş vereceği önemli rol oynuyor. Apple’ın son üç aylık kazanç raporlarına bakarsak Mac gelirlerinde yıldan yıl önemli düşüş olduğu görülüyor ki, gelir 10.4 milyar dolardan 7.2 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, PC pazarında küresel olarak yaşanan krizin bir sonucu olarak ortaya çıktı. 2023 başlarında Apple, Mac işlemcilerin üretimine geçici olarak ara verdi. Bu yüzden TSMC, kapasitesinin ancak yarısıyla üretime devam ediyor.

macbook

Samsung, Nisan ayında yaptığı açıklamada 2026 yılına kadar 4.1 trilyon won (4.1 milyar dolar) harcayarak 8. nesil OLED üretim hatlarını kurmayı planladığını açıklamıştı. Ancak Samsung, OLED makine tedarikçilerinden gelen ek geliştirme ücreti ile karşı karşıya. LG Display ise zararda. Her iki tedarikçinin Apple’ın garantili siparişleri olmadan yatırım yapması işleri zora sokuyor. Zaten kaynaklar da her iki ücretinin farklı senaryolara göre planlar yapıp buna göre hareket edeceklerini belirtti.

Piyasaya analistleri Samsung’un iPad Pro, MacBook Air, 14 ve 16 inç’lik MacBook Pro’ların OLED panel tedariğinde kalıcı bir rol oynayacağını düşünüyor.

Apple’ın karma gerçeklik gözlüğüyle video kurgu yapılabilecek