Apple M1 Intel i9 işlemciyi tokatladı

Apple M1

Apple’ın ARM tabanlı işlemcisi Apple M1, performans testinde Intel i9’u şamar oğlana çevirdi. Intel’in işleri çok zorlaşacak çok.

Apple, Intel’in çağdışı mimarisinden çıkıp artık Mac modellerini Apple M1 ile ARM mimarisine geçireceğini açıklamıştı. ARM işlemcili Mac modellerini de satışa sunmaya başlayan Apple, bu davasında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Intel i9 ile kıyasalanan Apple M1’in, performans konusunda rakibini şamar oğlana çevirdiği ortaya çıktı.

Android ve iOS güvenlik açıkları şirketleri harekete geçirdi

Apple’ın yeni yonga setine sahip olan Mac mini; Geekbench’in tek çekirdek bölümünden 1.741 puan, MacBook Pro, 1699 puan ve MacBook Air ise 1662 puan alıyor. Intel’in i9 10910 işlemcisine sahip olan iMac ise bu testten sadece 1251 puan alabiliyor. Fiyatını düşündüğümüzde Intel i9’un parasını bir kuruş bile hak etmediğini söyleyebiliriz.

 

Apple M1

Intel’in ister tek çekirdekli ister çok çekirdekli olsun, performansı yeni ARM Mac modellerinden daha düşük. Tek çekirdekli performans farkı özellikle büyük.

Apple M1 GPU fark yaratıyor

Apple’ın yeni çipi de iyi bir GPU performansına sahip. Gfxbench veritabanındaki en son verilere göre M1’in görüntü işleme performansı, temel 16 inç MacBook Pro ile aynı seviyede.

M1 çipi ile aynı macOS ve Metal API tabanlı 16 inç MacBook Pro’daki AMD Radeon Pro 5300M ayrık grafik kartı ile karşılaştırıldığında M1, Ekran modunda AMD Radeon Pro 5300M’den biraz daha iyi performans gösteriyor. Ancak, Ekran Dışı modunda geride kalıyor.

Verilerine bakarsak, M1 çipli Mac cihazlar iyi bir güç gösteriyor. Elbette, Apple’ın kendi geliştirdiği yongaların en yeni ve en güçlü çalışması olan M1, en büyük avantajlardan birine sahiptir. Bu yonga seti iOS ve iPadOS’ta uygulamalarını Mac’te native bir şekilde çalıştırabiliyor.