Apple kendi ChatGPT’sini mi geliştiriyor?

Apple

Apple hakkında yepyeni bir rapor ortaya çıktı. Bu rapora göre Cupertino merkezli şirket büyük bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yatırımın Apple’ın yapay zeka destekli arama motoru geliştirebileceğini işaret etti.

Araştırma ve analiz şirketi olan Structure Research, Apple‘ın 2023 ve sonrasında güç kapasitesini üç kat artıracağını belirtti. Yayınlanan rapora göre şirket, güç kapasitesi bakımından en çok büyüyecek teknoloji devi olacak. Güç kapasitesi nedir? Güç kapasitesi, veri merkezindeki sunucuların aynı zamanda aydınlatma, güç istasyonları, klima daha birçok sistemi içine alan ve bunlara ne kadar enerji sağlanması gerektiğini gösteren bir ölçüdür.

Teknoloji devinin 2 GW kapasiteye ulaşması için 1.4 GW’den fazla takviye yapması gerekiyor. Bu da %233’lük artış demek. Bu oranı şirketin rakipleriyle karşılaştırdığımız zaman, artış açısından en yüksek isim Apple oluyor. Google halen tepede yer alıyor, fakat kısa vadede Cupertino merkezli isim en çok artışa geçen şirket olacak.

Apple

Ekstra güç kapasitesi, yüksek oranda artışın olması daha fazla enerji gerektiren hizmetler olabileceğini düşündürüyor. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik bu hizmetler arasında olabilir. Belki de iCloud binlerce küçük şirketin kullanımına açılabilir. Fakat asıl iddialar ChatGPT benzeri bir aracın üzerinde toplanıyor.

Siri, 12 yaşına basacak ve artık gölgede kalmaya başladı. Ancak şirket ChatGPT gibi bir yapay zeka aracıyla arama motoru hizmeti sunarak avantaj elde edebilir.

Peki şirket bunu neden yapmak istiyor? Bu şekilde ekosistemini güçlendirmek istiyor. Diğer yandan yeni teknolojiyi arkasına alarak WWDC’de daha fazla dikkat çekebilir. Belki tanıtım iPhone 15 serisinin etkinliğine bırakılabilir.

Google’la arama motoru anlaşması var. 2020 yılında bu anlaşma bedelinin yıllık 12 milyar dolar olduğuna dair haberler çıkmıştı. Kullanıcı sayısı yükseldikçe Google’a yapılan ödeme de artıyor. Yapay zeka aracı, Apple’ın Google’dan kurtulmasını sağlayacaktır. Son olarak Apple’ın gelecekteki hizmetlerinin temelini oluşturmak için böyle bir hamle yapacağı ileri sürülüyor.

ChatGPT, ekran kartı kıtlığına sebep olabilir