Apple Game Boy Emülatörünü App Store’dan Kaldırdı

123 5

Apple’ın Game Boy emülatörü iGBA’yı App Store’da yayınlaması dikkat çekmişti. Fakat uygulamanın ömrü fazla sürmedi ve yayınlandıktan kısa süre sonra kaldırıldı.

Dün sizlerle paylaştığımız haberde iGBA isimli Game Boy emülatörünün App Store’da yayınlandığını bildirmiştik. Fakat Apple iGBA’yı spam ve telif hakkı nedeniyle App Store’dan hızla kaldırdı. iGBA, iOS geliştiricisi Riley Testut’un açık kaynaklı GBA4iOS uygulamasının reklamlar eklenmiş klonuydu.

Apple, GBA4iOS’un adını açıkça belirtmese de iGBA’nın bir uygulamanın taklit versiyonu olduğunu öğrendikten sonra mağazadan kaldırdığını söyledi. Cupertino merkezli firma emülatörlere ROM yüklenebileceğini de belirtti.

Sonuç olarak iGBA’nın App Store’dan kaldırılmasının nedeni uygulamaya yüklenebilecek ROM’lardan değil, GBA4iOS uygulamasının kopyası olmasından kaynaklanıyor. Yine de Apple’ın hangi konsolları retro olarak kabul edip emülatörlere izin verdiği ve başka kısıtlamaların olup olmayacağı tam olarak belli değil.

Apple

Nintendo’nun konuyla ilgili nasıl tepki vereceği de merak konusu. Nintendo’nun destek sitesinde yazanlara bakarsak, oyunların korsan kopyalarının indirilmesinin yasa dışı olduğu ifade ediliyor. Apple’ın ROM’lara izin vermesi ise korsan kopyalar konusunda her iki şirketi karşı karşıya getirebilir.

Güney Kore medyasında çıkan haberlere göre şirket, iOS 18’le birlikte App Store’un tasarımında değişiklik yapabilir. Kaynaklar teknoloji devinin daha kullanışlı bir tasarım üzerine odaklandığını ileri sürdü. Tabii ki App Store’daki tasarım iddiasının ne kadar doğru olduğu meçhul. iOS 18 de yapay zeka özellikleriyle öne çıkacak. Yeni iOS sürümüyle birlikte Siri ve Mesajlar uygulamasında verilen cevaplar, cümleleri otomatik olarak tamamlama özellikleri oldukça gelişecek.

Apple’ın Music servisinden Xcode’a kadar tüm platformlarına yapay zekayı dahil etmek istediği ve bu yüzden araştırmalar yaptığı belirtiliyor. iPhone 16 ailesine güç verecek olan A18 işlemcisinde daha fazla çekirdek içeren gelişmiş Neural Engine’ın olacağından söz ediliyor. Gelişmiş Neural Engine yapay zeka/makine öğrenimi özellikleri için daha yüksek performans sunmayı sağlayacak.

iPhone’un Pazar Payı Düştü Samsung Liderliği Geri Aldı