Apple, Fransa’da iPhone ve MacBook’lar için onarılabilirlik puanı ekledi

Apple, Fransa'da iPhone ve MacBook'lar için onarılabilirlik puanı ekledi

Kasım ayında Avrupa Parlamentosu, bazı elektronik ürünlerin e-atıklarını azaltmak için 10 üzerinden bir onarılabilirlik endeksi gerektiren Onarım Hakkı Yasasını kabul etti. Geçen ay Fransa, AB’de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere elektronik cihazlara bu onarılabilirlik endekslerini getiren ilk ülke oldu. Şimdi Apple Fransız sitesi iPhone ve MacBook onarılabilirlik etiketlerini resmi olarak destekliyor.

Apple, Fransa'da iPhone ve MacBook'lar için onarılabilirlik puanı ekledi

Gerçek onarılabilirlik puanı yalnızca iPhone veya MacBook’unuzu yapılandırdıktan sonra görünecek. Tüm iPhone 12 serisi telefonlar 6/10 puanı alırken, eski iPhone 11 çok daha düşük 4.6 / 10 puanı alıyor. İPhone SE (2020) aslında 6,2 / 10 puanla doğrudan Apple’dan satın alabileceğiniz en onarım dostu yeni iPhone olarak karşımıza çıkıyor. Her üretici kendi puanlarını hesaplamak zorunda kalıyor. Yazılım güncellemeleri için bilgi sağlamak ve teknik destek gibi bazı kategoriler, genel sonucu üreticinin lehine çarpıttığından, gerçek puanlama sistemi biraz kusurlu. Puan kartı için önceden belirlenmiş kategoriler arasında onarılabilirlik belgeleri, sökme kolaylığı, yedek parça bulunabilirliği ve fiyat bulunuyor. Daha yeni iPhone’lar, daha kolay sökülmeleri, daha bol ve daha uygun fiyatlı yedek parçalara sahip olmaları nedeniyle daha yüksek puan alma eğiliminde.

Apple, Fransa'da iPhone ve MacBook'lar için onarılabilirlik puanı ekledi

Apple tarafından şu anda satışta olan diğer tek iPhone, iPhone XR ve 4.5 / 10 endeks puanı ile çıkıyor. Apple ayrıca bu destek sayfasında iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 7 serisi gibi eski telefonlar için derecelendirmeleri de içeriyor. Apple’ın MacBook’larına gelince, yeni M1 çipli 13 inç MacBook Air 6,5 / 10 puan alırken, 13 inç Pro yalnızca 5,6 / 10 puan alırken 16 inç varyantı 6,3 / 10’a kadar çıkıyor. Yasaların gerektirmesine rağmen, yeni onarılabilirlik endeksleri yalnızca akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, TV’ler, çamaşır makineleri ve çim biçme makineleri dahil olmak üzere belirli bir elektronik grubu için geçerli. Bir endeks puanı sağlamaları gerekmesine rağmen, üreticiler 2022‘ye kadar onarılabilirlik endeksleri zayıf olan ürünler için para cezasına çarptırılmayacak.

Nubia Red Magic 6, Red Magic 6 Pro, TENAA’da görüntülendi