Apple ve diğer teknoloji devleri ARM’ın yönetiminde söz sahibi olmak istiyor

123 17

İşlemci mimarisi konusunda akla gelen ilk isimlerden olan ARM bu sene halka açılmaya hazırlanıyor. Apple, Samsung ve daha birçok şirket bu fırsatı kaçırmayıp ARM hisselerine yatırım yapmayı planlıyor. İşte detaylar…

Çip tasarım şirketi ARM bu yıl içinde 60 milyar doların üzerinde değerle ABD Nasdaq borsasında halka açılacak. Nikkei’nin raporuna göre Apple, ARM hisselerine yatırım yaparak, Apple Silicon yongalarının geleceğine yön vermek istiyor. Apple dışında Samsung, Nvidia, Intel ve diğer önde gelen teknoloji şirketleri de ARM’ın hisselerini almaya hazırlanıyor.

Nikkei, teknoloji devlerinin ARM’ın hisse fiyatını istikrara kavuşturup, uzun vadeli hissedarlar olmak istediklerini ve bu şekilde ARM’ın yönetimi üzerinde de biraz bile olsa söz sahibi olmayı planladıklarını vurguladı.

Nvidia daha önce ARM’ı 44 milyar dolara satın almaya çalışmıştı. Fakat antitröst yasaları gereğince 2022 Şubat ayında bu satın alım engellendi. Antitröst yasaları rekabeti korumaya yöneliktir.

apple

iPhone ve iPad’in ilk yıllarından bildiğimiz A4 ve A5 gibi yongalar aslında ARM’ın referans tasarımlarının yeniden markalaşmış versiyonlarıydı. Cupertino’lu şirket işlemciler için kendi mühendislik ekibini kurdu. Bu ekibin geliştirdiği çipler zamanla ARM’ın referans tasarımlarından giderek uzaklaştı ve 2020’de Apple’ın Intel’den tamamen ayrılmasını sağlayan M1 işlemcisi ortaya çıktı. Bununla birlikte temel komut mimarisi aynı kaldı. ARM’ın işlemci mimarisi, mobil performans ve güç verimliliği konusunda Intel’in x86 mimarisini geride bıraktı.

Apple’ın işlemcilerinden bahsetmişken, iPhone 15 Pro’lardaki A17 işlemcisi 3 nm sürecinin farklı versiyonu olan N3B ile üretilecek. N3B, daha fazla transistör içeren güçlü işlemcilerin üretilmesini sağlıyor. Ancak spekülasyonlarda 2024’te belirli bir tarihten sonra A17’nin N3E ile üretileceği söyleniyor. N3E süreci ise daha düşük transistör yoğunluğuna sahip, fakat uygun fiyatı ile maliyetin düşük olmasını sağlıyor. Özetle iPhone 15 Pro ve Pro Max’in A17 işlemcisinde gelecek sene bir yerden sonra üretim süreci değişip, maliyet azaltılacak.

Xiaomi Pad 6 Max özellikleri belli olmaya başladı