Mobil İşlemciler Masaüstünün Sonunu Getirebilir Mi?

Resim1 1

Apple’ın en yeni telefonlarında kullandığı A11 Bionic’in ardından insanlar aynı soruyu sormaya başladı. Mobil işlemciler masaüstünü bitirebilir mi?

Akıllı telefonlarımızın performansları inanılmaz bir hal aldı. Snapdragon 835, Exynos 8895 ve A11 Bionic gibi işlemciler kendilerinden beklenenin çok üstü kapasitelere sahipler. Öyle ki geçtiğimiz günlerde başta iPhone X olmak üzere Apple’ın en üst seviye telefonlarında yer alan A11 Bionic’e ait benchmark sonuçları paylaşılmış, sonuçlarda ise amiral gemisi telefon i5 işlemcili Macbook Pro’yu geçmişti. Elbette sonuç telefonun Macbook’tan daha performanslı olduğunu göstermiyor fakat bizlere çok daha önemli bir şeyi işaret ediyor; ARM platformu aldı başını gidiyor!

Intel ve AMD’nin Durumu

top__id1488287071_343178

Bilgisayar platformunun rakipsiz iki işlemci üreticisi Intel ve AMD kendi aralarında çekişirken ARM platformu uçuşa geçti. AMD’nin Ryzen hamlesinden sonra afallayan Intel, şu sıralar neyle uğraşacağını şaşırmış durumda. 8. nesil Coffee Lake işlemcileriyle çekirdek sayısında uzun sürenin ardından köklü değişikliğe giderek Ryzen’ın alametifarikası olan çok çekirdek avantajını yıkmaya çalışıyor. Bu hamle ne denli başarılı olacak piyasaya çıkışın ardından göreceğiz fakat Intel bunu yaparken bir şeyi gözden kaçırıyor.

Geçtiğimiz birkaç yıla kadar mobil işlemci üretip satmayı başaran şirket, şu sıralar Asus ve benzeri markaların da desteğinden yoksun kalmış durumda. Bunun sonucunda Intel’de bugün derin bir sessizlik bulunuyor, üstelik bu fırtına öncesi sessizliğe de benzemiyor! Mobil pazardaki Qualcomm, Mediatek, Samsung ve Apple hakimiyetini kabullenmiş gibi gözüken Intel’de yeni çalışmaların kulağımıza gelmemesi gerçekten şaşırtıcı.

Son dönemde ürettiği fiyat / performans odaklı işlemcileriyle Intel’in payına göz diken AMD, ve hatta NVIDIA’da da durum farklı değil. Önceki dönemde Tegra işlemcileriyle bir süre hareket gösteren NVIDIA’nın mobil platformda çok etkin görünmediğini söylememiz mümkün.

Mobil Pazardaki Rekabet

maxresdefault (1)

Mobil pazarda masaüstüne göre daha fazla rekabet mevcut. Ekosistemdeki en güçlü markalar Qualcomm, Apple, Mediatek, Samsung ve Huawei. Sadece işlemcileriyle değil ürettiği mobil parçalarla da kendini ispatlayan piyasanın genel hakimi Qualcomm, kendi telefonlarında kullandığı işlemcilerle beğeni kazanan Apple, uygun fiyatlı telefonları mesken edinen Mediatek, dışarıya da pek çok parça satmaya başlayan Samsung ve yine kendi telefonlarında kullandığı Kirin işlemcilerle öne çıkan Huawei. Bunlar pazarda birbirleriyle aralarında sıkı bir rekabet içerisindeler.

Benchmark Sonucu Neye İşaret?

iPhone-X-BenchMark-GeekBench-796x419

iPhone X’a ait olduğu iddia edilen Geekbench benchmark sonucu, telefonun i5 işlemcili 13 inçlik Macbook Pro’yu geçtiğini göstermişti. Sonuç puanları, her yerde yazılıp çizildiği gibi akıllı telefonun Macbook’tan daha performanslı olduğunu göstermiyor. Zaten benchmark sonuçları doğrudan gerçek kullanımı yansıtmaz. Yani bahsi geçen dizüstü bilgisayar, donanım ve işletim sistemi gereği hala iPhone X’dan daha güçlü. Fakat bir mobil cihazın, dizüstü bilgisayarı bir alanda dahi olsa geçmesi ekosistemin geldiği noktayı bizlere ispatlıyor. Yani A11 Bionic geçtim demiyor da geçmeme az kaldı diyor.

Nereye Gidiyor?

technology-792181_960_720

ARM platformu işlemcilerle üst düzey bilgisayar işlemcileri arasında hala çok fark var. Fakat giriş seviyesi ile orta seviye dizüstü bilgisayarlara uzak olduğu söylenemez. Bu anlamda başta Apple olmak üzere birçok üretici bilgisayarlarında kendi işlemcilerine yer verebilmek için mobil işlemcilere bilgisayarlarda yer vermeye başlayacak. Üstelik bu işlemciler daha az güç tüketerek pil ömrüne de katkı sağlayacaklar.

İlk aşamada 12 veya 13 inçlik dizüstü bilgisayarlarda ARM işlemcilerle karşılaşacağız. Snapdragon 835 ve A11 Bionic gibi işlemciler önümüzdeki dönemde dizüstü bilgisayarlarda yaygınlaşacaktır. Esasında Apple tarafında iPad Pro’lar bunun ufak birer denemesi sayılabilir. Ancak bu işlemcilerin MacOS ile buluşması yeni bir olay.

Peki daha sonra? ARM’ın durdurulamaz yükselişi sürerse Intel ve AMD için kötü günler başlayabilir. Mobil işlemciler, giriş ve orta seviye cihazlarda belirdikten bir süre sonra artan performansla beraber masaüstünü gerçekten geçebilir. Artan mobil cihaz ilgisi, sanal gerçeklik furyası bizi bu kaçınılmaz sona sürüklüyor. Bakalım firmaların son duruma tepkisi ne olacak?