Apple-1 Açık Arttırmayla Rekor Bir Fiyata Satıldı

first apple computer

New York’ta bulunan Bonhams’da yapılan bir açık arttırmada 1976 yılında üretilen ilk 50 Apple bilgisayarlarından biri olan Apple-1, tahmin edilen fiyatının iki katına yani 905 bin dolara alıcı buldu.

Artık bir antika sayılan bilgisayar, Steve Wozniak tarafından Steve Jobs‘un ailesinin garajında yaklaşık olarak 40 yıl önce üretildi.Apple-1, bugün olduğu dev teknoloji şirketi haline gelen Apple’ı dönüştürecek kişisel bilgisayarlara olan büyük ilgiyi tetikledi.

first-apple-computer1

 

ABD’de teknoloji devrimler ve yenilikleri anlatan Henry Ford müzesinden gelen bir yetkili açık arttırmayı kazandı. Bu cihaz, Jobs ve Wozniak’ın elektronik perakendecisi Byte Shop için üretilen ilk 50 Apple-1 bilgisayarından biridir. Bilgisayarlar bu hafta satılan bilgisayarın fiyatının çok ufak bir parçasına, yani 666 dolara satılmıştı. Açık arttırmada satılan Apple-1‘in içinde, bozulmamış bir anakart, eski bir klavye ve monitör ile özel yapım bir ahşap kutu içinde güç kaynağı bulunuyor.

Apple-1 son derece nadir bulunuyor ve alıcılar onlar elde etmek için iyi para ödüyorlar. Geçen yıl, bir Apple-1, sadece “Uzak Doğu” dan olarak tanımlanan anonim bir girişimci tarafından Almanya’da 671.400 dolara satın alındı.