Android telefon kullanıcıları dikkat! Bu güncellemeyi yükleyin!

android

Google, Android işletim sistemi için önemli bir güvenlik yaması yayınladı. Bu güncelleme üç kritik açığı kapatıyor. Söz konusu bu açıklar bilgisayar korsanlarının istenmeyen işler yapmasını sağlıyor. Eğer Android telefon veya tablet kullanıyorsanız, bu güvenlik güncellemesini kesinlikle yükleyin. İşte detaylar…

Android‘de yüksek önem derecesine sahip üç güvenlik açığı tespit edilmişti. Google, CVE-2023-21085, CVE-2023-21096 ve CVE-2022-38181 olarak adlandırılan bu açıkları düzelten gerekli yamayı yayınladı. Paylaşılan rapora göre bu açıklardan ikisi, bilgisayar korsanlarının kimlik avı (phishing) yoluyla cihazlara sızmasını ve zararlı kodların çalıştırılmasını sağlıyor. Diğer açık ise ARM Mali GPU çekirdek sürücüsünde yer alıyor ve geçtiğimiz senenin sonundan bu yana hackerlar tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor. Google bu açığın kimler tarafından, kime karşı ve hangi amaçla kullanıldığını ise açıklamadı.

Bu kritik güvenlik problemleri, Android 11, 12, 12L ve 13 sürümlerini etkiliyor. Google, yamanın yüklenmesi gerektiğini vurguladı. Şöyle bir durum daha var, Google’ın güncellemesi Pixel telefonlara hemen gelse de, diğer telefon üreticilerinin bu güncellemeyi yayınlaması birkaç gün alabilir. Çünkü güncelleme için optimizasyon yapmaları gerekiyor. Büyük ihtimalle bu hafta içinde veya gelecek hafta güvenlik yaması birçok markanın telefonuna gelecektir.

android

Güvenlik açıklarından bahsetmişken, son dönemlerde paylaşılan raporlarda bilgisayar korsanlarının aktivitelerinin arttığı belirtiliyor. Korsanlar sahte uygulamalar ve siteler aracılığıyla Android cihazlara virüs bulaştırmaya çalışıyor. Araştırmacılar kullanıcıların Google Play Store dışında başka yerden uygulama yüklememesini, düzenli olarak virüs taraması yapmalarını, gerekli olursa uygulamalarla ilgili indirilme sayılarına ve yorumlara bakmalarını tavsiye ediyorlar.

Yale’in yeni ürünü Akıllı Kasa ile tanışın