AMD, BAPCo ve Intel’i Sahtekarlıkla Suçladı!

amd

AMD, teknoloji dünyasını sarsacak bir iddiada bulunarak, BAPCo ve Intel’i hile yapmakla itham etti. AMD’nin açıklamasına göre; ikili “sahtekarlık” için bir konsorsiyum oluşturdu.

AMD İcra Kurulu Başkanı en büyük rakibi sahtekarlıkla suçlarken, geçtiğimiz aylarda yaşanan Volkswagen skandalından örnek verdi. “Bazı çok uluslu şirketler, kendilerine avantaj sağlamak için her türlü hilekarlığı yapabiliyor. Bunu dizel emisyon testlerinde gördük. Dev bir otomobil üreticisi, bazı güçlerle işbirliği yaparak hepimizi kandırmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.

Hızını alamayan John Hampton, sözü BAPCo testlerine ve Intel’e getirdi: “Binlerce teknoloji müdaviminin güvendiği BAPCo da, en büyük rakibimiz ile birlikte benzer bir tezgah içinde.”

amd fx8150 chip

Hampton, bazı örnekleri yazıya dökerek BAPCo’nun Sysmark testleri ile ilgili sorular sordu: “2014 yılına geri dönelim. Aynı sınıfa hizmet eden Intel Core i5 ve AMD FX… Sysmark testleri birbirinin dengi olan iki işlemciyi test ediyor. AMD FX temelli dizüstü bilgisayar 659 puan alabilirken, Core i5 temelli olan 987 puanı kolayca görebiliyor. Karşılaştırdığımız iki işlemci de hemen hemen aynı fiyatlara ve teknolojiye sahip. Yani birinin zirvesini, birinin ise dibini temel almıyoruz.

Oysa ki mühendisimiz Tom Salinas, Futuremark’s PCMark 8 testini iki dizüstü bilgisayarda tatbik ediyor. Aradaki fark ne kadar dersiniz? Yüzde 7. Sadece yüzde 7… Intel, testleri 61 saniyede bitirirken, biz 64 saniyede aynı şeyi başarıyoruz. Peki nasıl oluyor da BAPCo’ya göre aramızdaki fark hemen hemen yüzde 50 oluyor?”

Advanced Micro Devices’ın BAPCo ile süren kan davası çok eskiye dayanıyor. 2000’li yıllarda AMD Athlon, pek çok teste -hatta Sysmark 2001’e- bile göre Pentium 4’ün çok önündeyken, Sysmark 2002 piyasaya sürülünce, bir anda Pentium 4, Athlon’u fersah fersah geride bırakmıştı.

Amerikalı şirketin bakış açısından üreticinin haklı olduğu yönleri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bizce Intel ve BAPCo da söz hakkını hak ediyor. Zira basit bir örnek vermemiz gerekirse Futuramark ve Sysmark, farklı teknolojileri ve altyapıları esas alarak cihazları test ediyor.


Yorumlar kapatıldı.