Amazon Go mağazalarını kapatıyor

Amazon Go

Fiziki mağazaları konusunda bir kez daha strateji değiştiren Amazon, farklı şehirlerdeki dokuz Amazon Go mağazasını kapatıyor.

Teknoloji ve internet alanında faaliyet gösteren neredeyse tüm şirketler gibi Amazon da 2022’de başlayan finansal kriz sebebiyle ciddi yaralar aldı ve kemer sıkma politikalarını devreye soktu. Bu strateji kapsamında 18 binden fazla çalışanını işten çıkaran şirket, pek çok alanda yatırımlarını kısmak zorunda kaldı. Şirketin ilk adımlarını attığı fiziki mağaza projesi de bu kesintilerden nasibini aldı. Halihazırda açtığı bazı mağazaları kapatmak zorunda kalan şirket, aynı zamanda açmayı planladığı bazı fiziki mağazaları da rafa kaldırdı.

Ancak şirket şubat ayında bir açıklama yaparak fiziki mağazalardan vazgeçmediğini duyurdu. Aksine şirket önümüzdeki dönemde fiziki mağazalarının sayısını kayda değer ölçüde arttıracaktı. O dönemde Financial Times’a konuşan Amazon CEO’su Andy Jassy, fiziki mağazalar konusunda büyük oynamayı düşündüklerini söylemişti. Ancak görünen o ki aradan geçen sürede Amazon bir kez daha fikir değiştirmiş. Çünkü şirket bir kez daha strateji değişikliğine giderek Amazon Go mağazalarını kapatmaya başladı.

Amazon Go 2

Bildiğiniz gibi Amazon Go mağazaları ilk açıldığı dönemde oldukça ses getirmişti. Çünkü Amazon’un bu deneysel mağazalarında ödeme yapmak için beklemeniz gerekmiyordu. Bunun yerine mağaza içinde yer alan kameralar ve sensörler aldığınız ürünleri otomatik olarak tespit ediyor ve ödemeyi kartınızdan tahsil ediyordu. Ödeme sürecini ortadan kaldıran bu mağazalar ilk açıldıkları dönemde oldukça ses getirmişti. Ancak zamanla bu mağazalar hem albenisini biraz yitirdi hem de ciddi güvenlik zafiyetleri ortaya çıktı. Özellikle Seattle gibi suç oranlarının yüksek olduğu Amerikan şehirlerinde açılan mağazalar ciddi sorunlar yaşadı. Nitekim şirketin kapatma kararı aldığı Amazon Go mağazalarının iki tanesi Seattle’da yer alıyor.

Şirket bu yılın başından beri toplamda dokuz Go mağazasını kapattı. Seattle’da kapatılan iki mağazanın yanı sıra San Francisco ve New York’un farklı lokasyonlarında yer alan mağazalar da kapatıldı. Amazon’un ABD’de hala faaliyette olan 20 Go mağazası bulunuyor.

Galaxy Z Fold 5 görselleri sızdırıldı