Amazon dev bir cezayla karşı karşıya

Amazon dev bir cezayla karşı karşıya

İnternetten alışverişin vazgeçilmez isimlerinden Amazon,  rekor bir ceza ile karşıya karşıya. E-ticaret devi cezayı Avrupa Birliği’nden aldı. İşte detaylar.

İnternette veri gizliliği ve güvenlik artık son derece önemli hale geldi. Verilerin belli platformlar tarafından işlenişi ve gizli tutulması çok önemli. Bu kapsamda e-ticaret devi Amazon’un bazı sınırları aştığı iddia ediliyor. Online alışverişin önde gelen isimlerinden Amazon, kullanıcı verilerini izinsiz kullanması gerekçesiyle rekor bir ceza aldı. Avrupa Birliği’nden Lüksemburg, e-ticaret devi Amazon’a 746 milyon Avro’luk rekor ceza verdi. Lüksemburg Veri Koruma Komisyonu, Amazon’un veri işlemesinin Avrupa Birliği veri koruma düzenlemelerine uymadığını iddia ediyor.

Amazon dev bir cezayla karşı karşıya

Amazon yöneticileri ise konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Amazon’un açıklamasına göre karar asılsız. Şirket yaptığı açıklamada “Bu konuda sonuna kadar kendimizi savunmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Şirketin tam açıklaması ise şöyle: “16 Temmuz 2021 tarihinde, Lüksemburg Ulusal Veri Koruma Komisyonu (CNPD) tarafından, Amazon Avrupa Ofisi‘ne 887 milyon dolar (748 milyon Euro) ceza kesildi. Söz konusu yaptırımın sebebi olarak ise, AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği‘ndeki usulsüzlükler gösterilmekte. Buna karşılık bu uygulama bazı revizyonları beraberinde gerektiriyor. CNPD’nin haksızlık yaptığını düşünüyor ve kendimizi şiddetle savunmayı amaçlıyoruz. Veri kullanım ihlali gibi konularda sadece Amazon’un başı dertte değil. Google ve Facebook gibi internetin önde gelen isimleri de benzer sebeplerle sürekli eleştiri altında. Geçtiğimiz günlerde Google da benzer bir sebeple cezaya çarpıtıldı.

Apple, iPhone üretiminde sıkıntı yaşayabileceğini açıkladı